Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Ukrán kormány: Mindenki jöjjön el Donyeckből

2014.08.04. 22:10

Donyeck, Horlivka és Luhanszk

– ezek azok a kelet-ukrajnai városok, ahonnan az ukrán kormány szerint minden civilnek el kellene jönnie. Hétfőn felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a városokat. Azt mondják, azért van erre szükség, mert „a terroristák civileket támadnak meg és rabolnak el, és magántulajdonban lévő épületeket [...] foglalnak el” – írja az MTI.

A terrorellenes művelet parancsnoksága kijelölt néhány útvonalat. Humanitárius folyosóknak nevezik őket, és azt mondják, ezeken a civil lakosok háborítatlanul elhagyhatják a harcok sújtotta településeket.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményt adott ki, amiben azt mondják, hogy az ukrán hadsereg Kelet-Ukrajnában megtorló hadműveletet folytat, amiben civilek halnak meg. Szerintük Ukrajna nyugati támogatói uszítják a kormányt.

Nem tudni, mi történt a katonacsapattal

Hétfőn hajnalban egy gépesített dandár katonái harc közben átkeltek az ukrán-orosz határon. Az ukrán és az orosz hatóságok is megerősítették a hírt, de teljesen más magyarázatot adtak. Kijev szerint az egyik támadóalakulatnak elfogyott a lőszere, és Oroszországon át vezetett az egyetlen biztonságos visszavonulási út. Moszkva szerint viszont dezertáltak, és 438 ukrán katona érkezett az országba. Az ukrán fél azt mondja, tárgyalnak Moszkvával a katonák hazatéréséről.

A nemzetvédelmi tanács szóvivője szerint egymillió mozgósítható férfi van Ukrajnában

Andrij Liszenko, a Némzetvédelm és Biztonsági Tanács szóvivője egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy körülbelül egymillió férfi mozgósítható Ukrajnában a szakadárok elleni hadműveletek miatt. Egyelőre százezer tartalékos kapott behívót, de szerinte lehetséges, hogy közülük sem lesz szükség mindenkire. Még dolgoznak a parancsnokságok annak megbecslésén, hogy hány, és milyen képzettségű katonára van szükségük.