Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A román elnök nem nevezi ki a magyar jelöltet miniszternek

2014.08.07. 18:13 Módosítva: 2014-08-07 19:21:09

Elutasította Traian Basescu román államelnök Biró Rozáliának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kulturális miniszterjelöltjének a kinevezését.

Basescu ezt csütörtökön késő délután jelentette be az elnöki hivatalban. Kijelentette, hogy szerinte Biró Rozália alkalmatlan erre a tisztségre. Hozzátette: ha a későbbiekben bármely más minisztérium élére javasolják, amik kapcsolódnak a közigazgatásban szerzett tapasztalatához, akkor ki fogja nevezni.

Basescu szerint Biró Rozáliának a "hiányos román nyelvtudása" a többi minisztérium élén nem lenne akadály, de a kulturális minisztériumban szükség van az államnyelv alapos ismeretére.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke bejelentette, hogy új jelöltet fog javasolni a román kulturális minisztérium élére. A politikus a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Basescu döntése politikai. Kelemen Hunor nem kívánta kommentálni Basescu állásfoglalását, mivel, mint fogalmazott, az elnöknek jogában áll egyszer elutasítani a kormányfő által javasolt miniszterjelöltet.