Obama: az amerikai hadsereg továbbra is együttműködik Irakkal

2014.08.09. 18:49

Az Egyesült Államok továbbra is katonai támogatást nyújt és tanácsadással segít Iraknak az iszlamista szélsőségesekkel szemben - jelentette ki szombaton Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

A legutóbbi amerikai légicsapások Obama elnök szerint olyan fegyvereket és felszerelést semmisítettek meg Észak-Irakban, amelyeket az Iszlám Állam elnevezésű militáns szunnita erő felhasználhatott volna Erbíl ostromához. Az észak-iraki menekülteknek további humanitárius segélyeket ígért, amihez  David Cameron brit miniszterelnök és Francois Hollande francia elnök is támogatást nyújt majd.

Az amerikai államfő viszont azt is leszögezte, hogy országa nem tudja az irakiak helyett megoldani a problémáikat és olyan új kormány felállítását sürgette, amely megkönnyítheti mind a dzsihádistákkal szembeni közös hazai fellépést, mind pedig annak nemzetközi támogatását. Azt egyelőre nem árulta el, van-e konkrét határidő az amerikai katonai fellépés leállítására, csak annyit mondott, hogy a Irak problémáinak megoldása egy "hosszú távú projekt".  Arról viszont egyelőre szó sincs, hogy az USA harcoló alakulatokat küldene Irakba.