Az iraki miniszterelnök nekiment az államfőnek

2014.08.11. 07:12

Alkotmánysértést követett el Núri al-Máliki kormányfő szerint Fúád Maszúm államfő Irakban, mivel a vasárnapi határidőig nem nevezett meg miniszterelnök-jelöltet a legnagyobb parlamenti blokkból. Máliki erről vasárnap éjfélkor elmondott – előre be nem jelentett – tévés nyilatkozatában beszélt. Azt is jelezte, hogy bíróság előtt emel panaszt Maszúm ellen az elmulasztott lépés miatt – írja az MTI.

A kormányfő – akinek döntése várhatóan tovább mélyíti a súlyos belpolitikai válságot a szélsőséges iszlamisták hadműveletével is küzdő Irakban – úgy vélekedett, hogy Maszúm politikai célok érdekében vállalta az alkotmánysértést.

Több mint három hónappal az április 30-i választások után az arab országnak még mindig nincs új kormánya a parlamenten belüli mély megosztottságok miatt. Az eddig kormányzó Núri al-Máliki síita koalíciója nyerte a voksolást, de nincs egyértelmű többsége, és egyre többen követelik, hogy a tekintélyelvűséggel és a szunniták háttérbe szorításával vádolt miniszterelnök álljon félre.

A kormányfő először jelent meg a tévében azóta, hogy az amerikai légierő csapásokat mért a szélsőséges fegyveres csoportokra, továbbá repülőgépekről humanitárius küldeményeket is dobtak le az országban.

Egy amerikai illetékes Máliki éjjeli nyilatkozata után Washington támogatásáról biztosította az államfőt.

Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Fúád Maszúm elnököt mint az iraki alkotmány védelmezőjét

– idézte a BBC Marie Harfot, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivőjét.

Máliki viszont azt mondta, hogy Maszúm döntésének súlyos következményei lesznek, köztük az, hogy a biztonsági helyzet romlani fog az országban.

A nyilatkozattal párhuzamosan a rendőrség bejelentette, hogy az este folyamán a síita miniszterelnökhöz hű különleges erőkkel jelentősen megerősítették a kormányzati és más fontos állami épületeknek otthont adó bagdadi városnegyed védelmét. Egy rendőrtisztviselő hozzátette, hogy szokatlan biztonsági intézkedésekről van szó, amelyekhez hasonlókat rendkívüli állapot bevezetésekor szoktak tenni.

Orvosi források azt közölték, hogy Bagdadtól északkeletre vasárnap öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kurd fegyveresek között. A merényletnek tíz halálos áldozata és 80 sebesültje van. A támadás Dzsalavla városában történt, ahol a szélsőségesek súlyos harcokat vívnak a kurd erőkkel.