Megint lövi egymást Izrael és Palesztina

2014.08.14. 00:31 Módosítva: 2014.08.14. 01:03

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda este parancsot adott arra, hogy az izraeli katonaság válaszoljon a Gázai övezetből érkező rakétatámadásra - jelentette az MTI. Szemtanúk szerint izraeli gépek légicsapásokat mértek több palesztin célpontra.

Az izraeli közlésre azt követően került sor, hogy palesztin és egyiptomi illetékesek a most lejárt tűzszünet meghosszabbítására vonatkozó megállapodásról számoltak be Kairóban. Izrael ezt a bejelentést még nem kommentálta.

A Gázai övezetből szerda este lőttek ki legalább két rakétát izraeli területre, röviddel a tűzszünet lejárta előtt. Az övezetet uraló szélsőséges szervezet, a Hamász tagadta, hogy tagjai indították volna a lövedékeket.

Az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban megerősítette, hogy "terrorista célpontokat" támadott a Gázai övezetben. A közlemény szerint öt rakétára válaszoltak, amikkel a hadsereg álláspontja szerint véget vetettek a tűzszünetnek.

Hamász-források és szemtanúk szerint a légicsapások legalább négy célpont ellen irányultak a Gázai övezet különböző pontjain.

Washingtoni közlés szerint Netanjahu szerdán telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel is. Obama azt sürgette, hogy a felek tegyenek további erőfeszítéseket a tartós tűzszünet érdekében. A Fehér Ház szerint az elnök megerősítette azt is, hogy az Egyesült Államok fontosnak tartja a kairói tárgyalások sikerét, és olyan tűzszüneti megállapodásnak kell születnie, amely egyaránt tekintettel van Izrael biztonságára és a Gázai övezetben tapasztalható humanitárius helyzetre.  • Hírek
  • Hírek