Emma
-2 °C
6 °C

Egy sereg ország fog fegyvereket vinni a kurdoknak

2014.08.15. 12:27
Nagy-Britannia továbblépett a műszaki segítségnyújtástól: ha a kurdok megkérik őket, nem fogják elutasítani a fegyverszállítást nekik. Közben a gazdasági szankciókban is történhet egy kis lépés.

A britek előterjesztésére után várhatóan szankciókról dönt az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken az Irakban előrenyomuló szélsőséges fegyveres szervezet, az Iszlám Állam (IS) ellen.

Közben Nagy Britannia azt is bejelentette, hogy "pozitívan" bírálnák el ha netán a kurdok fegyvereket kérnének tőlük. Eddig csak műszaki segítséget nyújtottak és élelmet is dobtak le.  A Reuters szerint Európai és amerikai diplomaták szerint az USA kérte meg az európai országokat is arra, hogy segítsenek fegyverrel és lőszerrel is a kurdoknak.  

Számos európai ország már jelezte is, hogy komolyan gondolkoznak a lehetőségen vagy egyenesen biztosan beszállnak a kurdok felfegyverzésébe. Így a kurdok Csehországtól, Németországtól, Franciaországtól vagy Hollandiától is hatékony segítséget várhatnak a sokkal jobban felfegyverzett Iszlám Állam támadásának megállításához. 

Az ENSZ-BT tervezet szerint egyébként hat magánszemélyt sújtanának utazási tilalommal és gazdasági szankciókkal (köztük a külföldön elhelyezett javak és számlák zárolásával) az Iszlám Állam, a szíriai an-Nuszra Front és több más szervezet tevékenységének szervezése és anyagi támogatása miatt, írja az MTI.

A szöveg a kiszivárogtatások szerint elítéli az Iszlám Állam terrorcselekményeit és "kegyetlen, szélsőséges ideológiáját". Az iszlamista csoport rendszeresen megsérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogot is - emeli ki a tervezet. Ma egyébként az EU külügyminiszterei is válságtanácsot tartanak.

A BT várhatóan arra is felszólítja tagállamait, akadályozzák meg területükön, hogy a szankcióval sújtottak pénzeszközökhöz jussanak, továbbá lehetőség szerint vegyék elejét, hogy állampolgáraik beálljanak a szóban forgó szervezetek soraiba.