Elvonták a helyi hatóságoktól a rendőr által lelőtt amerikai tinédzser ügyét

2014.08.15. 06:23

Helyi idő szerint csütörtök este úgy döntött Missouri állam kormányzója, hogy a helyi rendőrségtől elvonva, állami hatáskörbe utalja annak a tinédzsernek az ügyét, akit az egyesült államokbeli St. Louis városában egy rendőr a hétvégén lelőtt, írja az MTI. A szemtanúk szerint a fiú fegyvertelen volt.

Erre azt követően került sor, hogy St. Louis városában heves tüntetések voltak a rendőrök ellen. A tüntetők közül többen benzines palackot és más tárgyakat dobtak a kivezényelt rendőrökre, akik füstbombák és könnygáz bevetésével válaszoltak. Több médium tudósítója eközben arról számolt be, hogy a rendőrök agresszíven léptek fel velük szemben munkájuk végzése közben.

Az eset szombat este történt. A rendőrség szerint dulakodás kezdődött a 18 éves fekete fiatal, Michael Brown és egy rendőr között. Egy szemtanú viszont azt mondta: látta, amint Brown feltartja a kezét, miközben egy fehér bőrű rendőr közeledik feléje, majd többször rálő, akkor is, amikor a fiatal már a földön volt.

Jay Nixon kormányzó az intézkedés kapcsán annyit mondott, hogy St. Louis városában a biztonságért mostantól a szövetségi állam rendőrsége a felelős.

Eric Holder, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere egy interjúban kijelentette, hogy a rendőrségnek a kialakult helyzet enyhítésére, nem pedig élezésére kell törekednie. Hangsúlyozta azt is, hogy a békés tiltakozók szabadon tüntethetnek, és biztosítani kell azt is, hogy az újságírók zavartalanul végezhessék munkájukat

Az FBI nem volt hajlandó elárulni a fegyverét használó rendőr nevét. Ferguson 21 ezer lakosának kétharmada fekete, az érintett kerület 53 rendőréből azonban 50 fehér bőrű.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport