Stefánia
0 °C
3 °C

Cameron már London utcáin látja tombolni az Iszlám Állam szélsőségeseit

2014.08.17. 10:58

Meg kell állítani az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia előretörését, mert ellenkező esetben fegyveresei előbb-utóbb Nagy-Britannia utcáin is megjelennek

− írta David Cameron, brit kormányfő a The Sunday Telegraph című konzervatív brit lapban. A vasárnap közzétett írásában leszögezte, hogy ha e "barbár és önmagukból kifordult szélsőségesekkel" a külvilág nem foglalkozik, mégpedig azonnal, akkor terrorállam jön létre a Földközi-tenger partján, egy NATO-tagállam - Törökország - határán, írja az MTI.

Cameron szerint Nagy-Britanniának "katonai képességeit" is be kell vetnie e "kivételesen veszélyes" terrorista mozgalom előretörésének megállítására, máskülönben az Iszlám Állam csak még erősebbé válik, és végül Nagy-Britannia utcáin hajt végre támadásokat. Bár egyetért azzal, hogy Nagy-Britannia ne vezényeljen ki "megszálló" hadsereget, ám szerinte a valós biztonságot csak akkor lehet megteremteni, ha Nagy-Britannia a rendelkezésére álló összes erőforrást beveti, köztük a segélyezést, a diplomáciát és "katonai képességeit" is. Azt azonban nem részletezte a cikkben, hogy pontosan milyen katonai fellépésre gondol.

Cameron arról is ír, hogy a kormány kemény fellépésre készül azok ellen is, akik a brit utcákon terjesztik a szélsőséges iszlám ideológiát, vagy tagokat toboroznak az Iszlám Állam számára. Már tárgyalt is erről a Scotland Yard főparancsnokával, és döntés született arról, hogy bárkit azonnal őrizetbe kell venni, akit toborzáson érnek, vagy akár csak az Iszlám Állam fekete zászlajával a kezében mutatkozik.

Az elmúlt két hétben egy szíriai törzs mintegy hétszáz tagját ölték meg az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei. Szíriai ellenzéki források szerint az iszlám szélsőségesek az ország keleti tartományában, Deir-ez-Zórban az as-sejtaat törzs tagjait mészárolták le, míg további százakat elhurcoltak.

Az iszlám szélsőségesek a törzs tagjait "hitetleneknek" tekintik, mégpedig azért, mert nem voltak hajlandók az Iszlám Állam által megszabott "szabályok" alapján élni. Korábban a törzs több tagját keresztre feszítették és lefejezték.

Szíriai ellenzéki csoportok a hét végén a nyugati országokhoz fordultak támogatásért az iszlám szélsőségesek elleni harcban. Egyidejűleg gyors beavatkozást sürgettek az iszlám radikálisok által végrehajtott mészárlások folytatásának megakadályozása érdekében. A 2013-ban Szíriában megjelent Iszlám Állam civilek elleni erőszakos cselekményeivel és a hegemonikus törekvéseivel kiváltotta a szíriai lázadók ellenszenvét, ami véres összecsapásokhoz vezetett a két tábor között.