Elza
-4 °C
4 °C

Az USA és az ENSZ is elítélte az ukrán menekültek megölését

2014.08.18. 22:34

 Elítélte az amerikai külügyminisztérium a Kelet-Ukrajnában egy menekültkonvoj ellen végrehajtott, több tucat halálos áldozatot követelő hétfői rakétatámadást, írja az MTI. Amerika ugyanakkor nem tudta megerősíteni, hogy ki a felelős a támadásért. 

"Határozottan elítéljük, hogy tüzérséggel lőttek és rakétákkal támadtak egy kocsioszlopot, amely menekülteket szállított Luhanszk megyében, és részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak" - mondta Marie Harf külügyminisztériumi szóvivő. "Szomorú, hogy miközben megpróbáltak elmenekülni a harcok elől, annak áldozataivá váltak".

Egy ukrán katonai szóvivő hétfő délelőtt közölte, hogy a szakadárok "aknavetőkkel és Grad rakéta-sorozatvetővel lőttek rá Hrjascsuvate és Novoszvitlivka településekről azokra a menekültekre", akiket onnan szállítottak el egy fehér zászlókkal megjelölt konvojjal az ottani harcok miatt. "Sokan meghaltak, bennégtek a járművekben, mert nem volt idejük kimenekülni" - mondta az ukrán katonai forrás.  A szakadárok egyik vezetője tagadta mindezt.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője, Andrij Liszenko később a sajtónak azt mondta, hogy civilek tucatjai vesztették életüket a támadásban.  Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban rendkívül nyugtalanítónak nevezte a menekültekről szóló híreket. Követelte, hogy a civilek teljes biztonságban hagyhassák el a kelet-ukrajnai hadműveletek színterét.