Ferenc pápa: 2-3 évem van hátra

2014.08.19. 15:40

A katolikus egyházfő Szöulból úton hazafelé, a repülőgépen beszélgetett újságírókkal, amikor  az Ázsiában is megnyilvánuló népszerűségéről kérdezték.

A 77 éves, jókedvűnek tűnő Ferenc azt válaszolta, hogy a népszerűség nem az ő, hanem Isten érdeme, és próbál nem büszke lenni rá, annál is inkább, mivel valószínűleg nemsokára meghal:

Próbálok a bűneimre, hibáimra gondolni, mert tudom, hogy csak rövid ideig tart. Két vagy három év, aztán megtérek az Atya házába.

Ferenc szerint eleinte kicsit félt a népszerűsége miatt, de mára megtanulta természetesebben kezelni. A pápa korábban nem beszélt nyilvánosan a halála várható időpontjáról. A Guardian egyik vatikáni forrása szerint korábban szűk körben már említette, hogy csak néhány éve lehet hátra.

Az argentin származású egyházfő arról is beszélt, hogy – miként elődje – esetleg lemondana a pápaságról, ha úgy érezné, hogy már nem képes megfelelően ellátni a feladatait. Mint mondta, bár sok teológus ellenzi, a lehetőség adott, különösen mióta XVI. Benedek „kitárt egy ajtót”.

A pápa elismerte, hogy problémák vannak az idegeivel, ami miatt kezelésre szorul, majd azon viccelődött, hogy mateteával (egy dél-amerikai, élénkítő hatású növénnyel) gyógyítja magát.

Az egyik neurózisom az, hogy túl otthonülős vagyok

– mondta, felidézve, hogy utoljára 1975-ben, a jezsuitákkal járt a szabadságán Argentínán kívül.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport