Édesanyja büszke a lefejezett riporterre, a Fehér Ház nyomoz

2014.08.20. 08:37 Módosítva: 2014.08.20. 08:41

Magyar idő szerint szombat hajnalban a videón szereplő újságíró édesanyja, Diane Foley üzenete jelent meg a fia kiszabadításáért alapított Facebook-oldalon. Az üzenet szerint a család sosem volt ennél büszkébb Jamesre, aki az életét adta azért, hogy a szíriai emberek szenvedéséről tudósítson. Arra kérik az emberrablókat, hogy a többi túsz életét hagyják meg. Akárcsak James, ők is ártatlanok, semmi hatásuk nincsen az Egyesült Államok Irakkal, Szíriával, vagy bármilyen más országgal szembeni külpolitikájára. Az üzenetben a család megköszöni fiának azt a sok boldogságot, amit nekik adott, Diane szerint kivételes fiú, fivér, újságíró és ember volt, továbbá arra kér mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat az elkövetkező napokban.

2014-08-20T002052Z 920590152 GM1EA8K0LWK02 RTRMADP 3 SYRIA-CRISI
Fotó: Social Media Website via REUTERS TV / Reuters

Nem sokkal a videó megjelenése után a Fehér Ház közölte, hogy az amerikai ügynökök megpróbálják mihamarabb ellenőrizni a felvétel eredetiségét. 

Ha valódi, akkor el vagyunk borzadva egy ártatlan amerikai újságíró brutális meggyilkolásán, és mély együttérzésünket fejezzük ki családjának és barátainak

- mondta Caitlin Hayden, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

James Foley amerikai haditudósítót tavalyelőtt novemberben rabolták el Szíria északi részén, miközben éppen el akarta hagyni az országot. Egy tanú szerint egy rendszám nélküli autóba tuszkolták be fegyveresek, akikről nem lehetett megmondani, hogy iszlám radikálisok, vagy kormánykatonák, esetleg egyszerűen a váltságdíjra hajtó emberrablók.

James Wright Foley többek között a GlobalPost nevű hírportál számára is dolgozott szabadúszóként. A cég társalapítója és vezérigazgatója, Philip Balboni azt nyilatkozta, hogy a két éve eltűnt riporterről egy ideig úgy tudták, hogy a szíriai kormány foglya, csak később jutottak arra a következtetésre, hogy Szíria iszlám radikálisainak fogságába került. Balbolni szerint a család és a nyomozásban segítő hivatásos szervek kérésére visszatartották ezt az információt. Állítása szerint a GlobalPost egy biztonsági magáncég segítségével hatalmas mennyiségű információt gyűjtött, amit még nem tettek nyilvánossá. A GlobalPoston publikált nyilatkozat is hangsúlyozza, hogy egyelőre nem lehet bebizonyítani, hogy a felvétel igazi.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport