A Pentagon törvényt sértett egy fogolycserével

2014.08.22. 07:52

Szövetségi törvényt sértett a Pentagon, amikor öt tálibért cserébe a kongresszust tudta nélkül szabadította ki a lázadók fogságában lévő Bowe Bergdahl amerikai katonát, állapította meg az amerikai törvényhozás mellett működő számvevőszék.

A GAO (Government Accountability Office) republikánus törvényhozók megkeresésére készített jelentésében úgy foglalt állást, hogy a fogolycsere előtt legalább 30 nappal értesíteni kellett volna a kongresszus illetékes bizottságait, és azzal is megszegte a törvényt Pentagon, hogy ehhez költségvetési pénzeket – csaknem egymillió dollárt – is felhasznált.

A GAO egyik illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy hivatala nem mérlegelte Chuck Hagel védelmi miniszter döntésének helyességét, hanem kifejezetten az eljárásbeli szabályok betartását vizsgálta.

Bowe Bergdahl őrmester öt éven át volt a tálibok fogságában, és május 31-én cserélték ki a guantánamói börtönben fogva tartott öt tálib vezetőre. Ezzel párhuzamosan a hadsereg vizsgálatot folytatott annak tisztázására is, hogy Bergdahl 2009. június 30-án milyen körülmények között esett fogságba Afganisztánban, miután több volt bajtársa is azt feltételezte róla, hogy dezertált. A vizsgálat eredményeit egyelőre nem tették közzé, de Bergdahl július közepén ismét szolgálatba állt, írja az MTI.

A fogolycsere miatt bírálatok érték Barack Obama elnök kormányzatát, sokan, különösen a republikánus törvényhozók kifogásolták, hogy a Pentagon a fogolycserével az amerikaiak elrablására bátorította a tálibokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla