Hét ukrán falut foglaltak el az oroszok

2014.08.27. 13:56

Pár órával azután, hogy Porosenko és Putyin felállt a tárgyalóasztaltól, Novoazovszk városánál újra orosz katonák léptek Ukrajna területére, sőt, az MTI által idézett Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerint hét települést el is foglaltak. A katonák a megszállt falvakból és orosz területről heves tűz alá vették a környező településeket, sőt, egy öt páncélozott járműből és egy Kamaz teherautóból álló hadoszlop északabbra elérte a Donyeck megyei Amvroszijivka városát is.

Ahogy arról írtunk, két napja ugyancsak Novoazovszknál hatoltak be orosz ejtőernyősök ukrán területre, de ők Moszkva szerint eltévedtek. Az ukrán fegyveres erők tíz orosz deszantost vettek őrizetbe, ők viszont nem eltévedésről számoltak be, hanem arról, hogy parancsnokaik azt hazudták nekik, hadgyakorlatra mennek.

 A Reuters szerint Liszenko az áldozatok brutálisan emelkedő számáról is beszélt reggeli tájékoztatóján: a kormányerők Horlivka és Ilovajszk térségében az elmúlt 36 órában több mint 200 szeparatistával végeztek, közben 13 főnyi veszteséget szenvedtek.

Közben az MTI szemléje alapján az orosz sajtó távolságtartó módon értékeli a kedd esti orosz–ukrán csúcstalálkozót is. A Kommerszant szerint Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko „elbeszélt egymás mellett” Minszkben, és sokkal távolabb kerültek egymástól, mint előtte voltak. A Nyezaviszimaja Gazeta szerdai cikke szerint viszont a két elnök, ha nem is hallgattatta el a fegyvereket, legalább elindította a tárgyalásokat, melyek egyelőre a gazdasági területeket érinthetik.  • Tippek
  • Árfolyam