Emma
-2 °C
6 °C

Kim Dzsongunt meglopta az az ember, akiben annyira megbízott

2014.08.29. 16:51

Oroszországba szökött egy magas rangú észak-koreai banki tisztviselő, aki állítólag Kim Dzsong Un diktátor pénzét is kezelte - írta pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva egy dél-koreai lap alapján az MTI.

A Csunan Ilbo szerint Jun Te Hjong, a phenjani székhelyű Korea Daesong Bank egyik vezető menedzsere ötmillió dollárral (1,2 milliárd forinttal) tűnt el az Oroszország távol-keleti részén fekvő Nahodka városából.

Az észak-koreai kormány ellenőrzése alatt álló pénzintézet az Egyesült Államok szerint törvénytelen tevékenységeket folytat, például olyan luxustermékek beszerzését intézi, amelyek tiltottak az ország elleni ENSZ-szankciók értelmében. Az 1978-ban alapított Korea Daesong Bank emiatt 2010-ben felkerült az amerikai pénzügyminisztérium fekete listájára.

Sajtóhírek szerint Phenjan az orosz hatóságok együttműködését kérte az ügyben.

A szöuli újraegyesítési minisztérium a Reuters brit hírügynökség kérdésére azt válaszolta, hogy nincs tudomása az ügyről.

A Csunan Ilbo ugyanis azt írta: a bankvezető alapvető feladatai közé tartozott az is, hogy kezelje  Kim Dzsong Unnak és megboldogult apjának, Kim Dzsong Ilnek a külföldön lévő pénzeit.