András, Andor
-3 °C
3 °C

Obama Európába jön a jövő héten

2014.08.29. 10:27

A következő héten Európában leszek, hogy egyeztessek a legközelebbi szövetségeseinkkel és partnereinkkel. Észtországban meg fogom erősíteni a NATO-tagállamok megvédése iránti megingathatatlan elköteleződésünket. Az Egyesült Királyságban a NATO-csúcstalálkozón azokkal a további lépésekkel fogunk foglalkozni, amelyekkel biztosítani tudjuk, hogy a szövetség felkészült marad bármilyen kihívásra.

Ezt Barack Obama amerikai elnök mondta csütörtök esti beszédében. Az elnök tehát Európába látogat a jövő héten, ráadásul egy olyan országot is felkeres, ami közvetlenül szomszédos Oroszországgal.

Októberben ráadásul hadgyakorlatot is tartanak Kelet-Európában. 600 amerikai katona és ejtőernyősök érkeznek Lengyelországba és a balti államokba, valamint F-16-os amerikai vadászgépek is részt vesznek a balti országok légterének védelmében.

Észtországban legutóbb 2006-ban járt amerikai elnök, George W. Bush személyében, ő akkor Lettországba is ellátogatott. Litvániát 2002-ben kereste fel Bush. Obama még sosem látogatott a Baltikumba. Az elnök legutóbb júniusban járt Európában – akkori útjának állomásai Lengyelország, Franciaország és Brüsszel voltak. 

A NATO-csúcsot szeptember 4–5-én tartják, az elnök előtte utazik Észtországba. Obama beszédének leiratát a Washington Poston olvashatja el angolul.