Neonácik ellen tüntetőkkel csapott össze a svéd rendőrség

2014.08.30. 20:18

A szélsőséges nézeteket valló Svédek Pártjának mintegy 150 tagja a szeptember 14-i önkormányzati választások előtti kampánya keretében rendezett felvonulást Stockholmban. E megmozdulásuk ellen több mint tízezer ember tüntetett, megpróbálva megközelíteni a neonáci párt tagjait. A kutyás és lovas rendőrök megpróbálták távol tartani a tömeget, de többen petárdákat, üvegeket és más tárgyakat hajítottak feléjük. 

A rendfenntartók ezért kénytelenek voltak határozottan fellépni. Az összecsapásban három rendőrtiszt könnyebben megsérült. Arról nincs hír, hogy a neonácik megmozdulása ellen tüntetők között vannak-e sebesültek. Néhány embert előállítottak rendbontásért.

A Svédek Pártja lezárná Svédország határait a bevándorlók előtt, és csak olyanoknak adna svéd állampolgárságot, akik "a Nyugat genetikai és kulturális örökségét hordozzák". A párt szeretne bejutni az önkormányzatokba a szeptember 14-i választásokon.  

Felvonulásaik általában heves tiltakozást váltanak ki a lakosság nagy részéből. Néhány nappal ezelőtt a közép-svédországi Norrköpingben rendezett nagygyűlésük kezdetén Steven Spielberg Oscar-díjas holokausztfilmje zenéjének dallamát játszotta a városháza óratornyának 80 harangja. Egy héttel ezelőtt Malmö városában csaptak össze a rendőrök a párt egyik rendezvénye ellen tiltakozókkal. 

Márciusban a Svédek Pártjának tagjai kerültek összetűzésbe baloldali aktivistákkal egy nemzetközi nőnapi feminista tüntetésen. A neonácik az incidensről kiadott közleményükben azt állították, hogy tagjaikra baloldali szélsőségesek támadtak.