Igazolványokat, útlevelet, vizeletet!

2014.09.02. 14:10
Július óta zajlik a nagy drograzzia Pekingben és Kína más nagy városaiban. A pekingi belváros egyik szórakozónegyedében, a Sanlitunon például szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart a pekingi rendőrség, ami gyakran abban merül ki, hogy helyben vizeletmintát vesznek.

Kína és az azt vezető Kommunista Párt újabban érzékeny lett a drogkereskedelemre, és a fokozódó razziák miatt sokat kockáztat, aki 50 gramm drognál többet tart magánál. Az ország fejlődésének és a külföld felé történő nyitásának köszönhetően ugyanis egyre jobban terjed a droghasználat, amit a politika egyre kevésbé tűr. A marihuána birtoklásáért és fogyasztásáért is börtön, külföldieknek a szabadságvesztés mellett kiutasítás jár. A legrosszabb eset pedig a halálbüntetés, ami – állampolgárságtól függetlenül – nem precedens nélküli.

Kivégzés 50 gramm heroinért

A szigorú kínai Btk. nem ismer tréfát: 15 évig terjedő szabadságvesztéssel, életfogytiglani szabadságvesztéssel vagy halálbüntetéssel és vagyonelkobzással is sújtható, aki kábítószert csempész, szállít, előállít, illetve azzal kereskedik. Mindez az 1000 gramm feletti ópiummal vagy 50 gramm feletti heroinnal, metilbenzedrinnel elkövetett fenti bűncselekményekre vonatkozik.

Hszi Csin-ping, az ország első embere megválasztásakor több ígéretet is tett kormányának és a kínaiaknak: törekedni fog a korrupció felszámolására (ennek köszönhetően magas rangú kínai vezetők fejei hullanak), és razziákat indíttat a drogkereskedelem és drogfogyasztás felszámolására. Utóbbinak többnyire nem a kínai átlagember esik áldozatául, hanem neves sztárok, gazdag fiatalok, és a külföldi diákok is.

„Yo man, looking for something?"

Mióta több ezren mennek Kínába dolgozni és tanulni külföldről, megnőtt az igény a drogokra. A legtöbb történet a rendőrségi ellenőrzésekről Pekingből érkezik, ahol mára eléggé meghonosodott a drogkereskedelem: a Sanlitun szórakozónegyedben úton-útfélen drogot kínáló, jellemzően afrikai származású dílerekbe botlik az ember. A marihuána fogy a legjobban, de szintetikus drogot se nehéz találni.

Figyelnek az afrikaiakra

Hivatalos források nem számolnak be arról, hogy milyen csoport vagy réteg állhat a drogkereskedelem szervezésében, de annyi tudható, hogy eddig a rendőrség – némi kenőpénz fejében – szemet hunyt a dolgok felett. A politika nyomására azonban vége az évekig fennálló status quonak, és a rendőrség bekeményített: a szórakozónegyedet járó afrikaiak száma megcsappant, és nem ritka, hogy sötét bőrűeket igazoltatnak.

Több kínai hírességre is lecsaptak, akik ellen mind eljárás indult marihuána birtoklása miatt. Köztük van Jackie Chan fia is, Jaycee Chan is(az idősebb Chan 2009 óta Kína drog-ellenes szóvivője). Az ifjabb Channél és barátjánál, a tajvani színész Ko Csen-tungnál annyi marihuánát találtak, ami miatt életfogytiglani börtönnel vagy akár halálbüntetéssel is sújthatják őket.

Vizeletteszt az utcán

Újdonság, hogy a rendőrség szúrópróba szerint mindenkit vizeletminta-adására kötelez, akit kinéz magának. Több olyan történetről is lehet hallani, hogy a rendőrség bement egy bárba, ahol mindenkitől elkérték a dokumentumait, majd egy táskából műanyag üvegcséket adtak a kezükbe, hogy vizeljenek bele.

Vannak ennél hihetetlenebb beszámolók is: a rendőrségnek módjában áll akár az utcán is vizelet mintát venni az igazoltatottól. Ha az illetőnek épp nincs ingere, a rendőrség segítőkész, adnak vizet, vagy akár vízhajtót is, és türelmesen kivárják, míg az embert hívja a természet.

És a hivatalos források szerint ez még csak a kezdet. Ha Kínába utazik, ezen belül is Pekingbe, jobb, ha sem ott tartózkodása előtt, sem közben nem fogyaszt tudatmódosító szereket. Nehogy úgy járjon, mint egy olasz lány, aki utazása előtt marihuánát szívott, de még nem ürült ki a szervezetéből addigra, amíg a rendőrség mintát vett tőle: azonnal hazatoloncolták.