Béla
4 °C
15 °C

Putyint is befenyítette az Iszlám Állam

2014.09.03. 11:57 Módosítva: 2014.09.03. 12:03

Egy nappal azután, hogy az Iszlám Állam (IS) a második amerikai újságíró túszát is lefejezte, a dzsihádisták új ellenséget találtak maguknak. A Szíriában és Észak-Irakban megerősödött dzsihádista szervezet eddig a Nyugatot, elsősorban az Egyesült Államokat és személyesen Barack Obamát tekintette első számú ellenségének, szerdán azonban nyilvánosságra került egy videó, amelyen a magukat az IS harcosainak mondó férfiak az orosz elnöknek üzennek.

Ezek a te repülőid, Vlagyimir Putyin! Te küldted Aszadnak, mi pedig, Allahra esküszünk, elküldjük őket hozzád!

– mondta egy férfi a videón, amely egy hangárban készült, ahol egy szovjet repülő áll. A gépet vélhetően Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregétől zsákmányolták a felkelők, akik azt is megígérték, hogy ezt és még sok más repülőt is bevetnek majd Aszad ellen.

Vlagyimir Putyint is fenyítik az IS terroristák

Inog Putyin trónja

Oroszországot különösen érzékenyen érintheti az üzenetnek az a része, amely háborút ígér a Kaukázusban.

Allah segítségével felszabadítjuk Csecsenföldet és az egész Kaukázust, az Iszlám Kalifátus létezik, és egyre nőni fog!

– üzente autójából kihajolva a férfi. „A trónod már inog, és le fog dőlni, ha fivéreink megérkeznek” – hallatszik a felvételen.

Kaukázusi emirátus

Önmagában nem meglepő, hogy az IS a Kaukázust is a már megrajzolt, kialakítandó világbirodalom reménybeli részének tekinti, az időzítés viszont furcsa, hiszen épp arra alkalmas, amire az iszlamistáknak semmi szükségük: közös nevezőre hozza a Szíria és különösen Ukrajna ügyében kibékíthetetlen ellentétben lévő Moszkvát és Washingtont.

Csecsenföldet Moszkva többé-kevésbé pacifikálta, szövetséget kötve az egykor még Oroszország ellen küzdött Kadirov családdal. Ramzan Kadirov magát Putyin tántoríthatatlan hívének nevezi – igaz, ezzel mindig a személyes hűséget, nem pedig az orosz állam iránti lojalitást hangsúlyozza –, és ma már nem is Csecsenföld az Észak-Kaukázus legforróbb pontja. Az orosz katonák, rendőrök, az államhatalom képviselőivel szembeni merényletek inkább a szomszédos Ingusföldön és a Kaszpi-tenger partján húzódó, soknemzetiségű Dagesztánban gyakoriak.

15 iszlámista szélsőségest fogtak el Boszniában

Terrorizmus gyanújával legalább 15 feltételezett iszlamista szélsőségest vett őrizetbe a boszniai rendőrség szerdán, írja az MTI. A gyanú szerint a lefogottak terroristacsoportot szerveztek, finanszíroztak és népszerűsítettek, valamint szíriai és iraki harcokra toboroztak embereket. Az elfogottak között van a boszniai vahhábita mozgalom egyik vezetője, a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnic is. A rendőrségi fellépés célja az volt, hogy bizonyítsák a gyanúsítottak és olyan boszniai állampolgárok kapcsolatát, akik a szíriai és az iraki harcokban vesznek részt terrorista szervezetek oldalán. A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol az iszlamista szervezetek soraiban.