Újabb amerikai orvos kapta el az ebolavírust

2014.09.03. 06:04

Az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprő szökőárhoz és a 2010-es nagy erejű haiti földrengéshez hasonlította a mostani ebolajárványt az ENSZ-főtitkár egyik helyettese, írja az MTI. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) igazgatója kedden arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező két hétben jelentősen nőhet a megbetegedések száma. Március óta több mint 1500-an haltak meg a betegségben Nyugat-Afrikában.

Közben a SIM USA elnevezésű amerikai jótékonysági szervezet közölte, hogy egy Libériában dolgozó orvosa elkapta a vírust. A szakember azonnal elkülönítette magát, amint észlelte a tüneteket. Később a szervezet egy monroviai táborába szállították, jelenleg ott lábadozik. Ő a második amerikai orvos, aki elkapta a kórt.

A járványról szólva Jan Eliasson ENSZ-főtitkárhelyettes kedden azt mondta: ez az egyik legsúlyosabb egészségügyi válság, amellyel a világszervezetnek valaha meg kellett birkóznia. "A helyzet válságos, aggasztó, de felülkerekedünk rajta" - mondta, és hozzátette, a járvány az érintett országok infrastruktúrájának és a világ szolidaritásának tesztje.

A mostani járvány kiterjedtebb, összetettebb és komolyabb minden korábbinál az ebola 40 éves történetében

− hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója. Margaret Chan emlékeztetett arra, hogy a vírus most először ért el sűrűn lakott területeket, ami különösen megnehezíti a kór elleni harcot. 

Az amerikai járványügyi központ igazgatója szerint ehhez azonban komoly erőfeszítésekre van szükség. Thomas Frieden nyugat-afrikai látogatása után nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a megbetegedések száma jelentősen nőhet az elkövetkező két hétben.

Az amerikai elnök videoüzenetben sürgette a nyugat-afrikaiakat, hogy viseljenek kesztyűt és maszkot, ha ebolás beteget ápolnak vagy temetnek el. A Fehér Ház honlapján közzétett felvételen Barack Obama óvott a hagyományos temetési szertartásoktól, amelyek során hozzáérnek az Ebola-betegségben elhunytak testéhez.