Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Obama szkeptikus az ukrán tűzszünettel kapcsolatban

2014.09.05. 21:57

Bizakodásának, de egyben a kételyeinek is hangot adott pénteken az ukrán kormány és a kelet-ukrajnai szakadárok között létrejött tűzszüneti megállapodással kapcsolatban Barack Obama a NATO kétnapos walesi csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján - írja az MTI.

Obama sürgette, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei állapodjanak meg újabb, Oroszország elleni szankciókról, amiket felfüggeszthetnek majd, ha a béke tartósnak bizonyul. Az Egyesült Államok és Európa nyomatékosan megüzente Oroszországnak, hogy lépéseinek következményei lesznek. Az amerikai és az európai felek most véglegesítik a gazdasági büntetőintézkedéseket, amik az orosz gazdaság pénzügyi, energetikai és hadiipari szektorát fogják célba venni.

Az amerikai elnök kiemelte, a NATO nyilvánvalóvá tette, hogy a szövetség minden tagállamát meg fogja védeni és hogy támogatja Ukrajna szuverenitását.

"Oroszország agressziója Ukrajna ellen veszélyezteti az egységes, szabad és békés Európára vonatkozó elképzelésünket" - mondta.