Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

A Boko Haram száz tagját ölték meg

2014.09.09. 06:34

A Boko Haram nigériai iszlamista szervezet több mint száz harcosával végzett a kameruni hadsereg egy határincidens során - közölte hétfőn a kameruni kormány.

 Issa Tchiroma Bakary kormányszóvivő szerint a hadsereg "kemény válaszcsapást" mért szombaton a Boko Haram nigériai határon állomásozó fegyvereseire, miután azok két gránátot lőttek ki a Kamerun északi részén lévő, Fotokol határtelepülésre.  "A kameruni válaszcsapás több mint száz halálos áldozatot szedett a támadók közül" - tette hozzá. Közlését más forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.

Fotokolt egyetlen híd választja el a nigérai Gamboru Ngala településtől, amelyet augusztus végén szálltak meg a Boko Haram erői. A szóvivő szerint a hadsereg válaszcsapása nyomán a szélsőségesek kénytelenek voltak feladni határ menti állásaikat, és mintegy hét kilométerrel visszavonultak Nigéria belseje felé.

Nigéria északkeleti területeiről az elmúlt napokban emberek ezrei menekültek át Kamerunba, miután a nigériai hadsereg képtelen volt feltartóztatni a szélsőséges iszlamisták Adamawa állambeli offenzíváját. Nigéria és a vele szomszédos országok csoportja a múlt héten több nemzetközi segítséget kért a Boko Haram elleni harchoz. Az Egyesült Államok pénteken jelentős határbiztonsági program beindítását ígérte a térség országainak.

Az iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A szervezet 2009 óta becslések szerint több mint tízezer emberrel végzett, és félő, hogy tevékenysége a szomszédos Kamerunra is átterjed.