Pokolgépek robbantak Kerry bagdadi látogatásakor

2014.09.10. 14:29

Autóba rejtett pokolgépek robbantak fel az iraki fővárosban szerdán, a három merényletben legalább tíz ember életét vesztette, huszonkilencen pedig megsebesültek - közölte a helyi rendőrségre hivatkozva az MTI. Az erőszakhullám egybeesett John Kerry amerikai külügyminiszter bagdadi tartózkodásával.

Az amerikai diplomácia vezetője előre be nem jelentett látogatásra érkezett Irakba, hogy támogatásáról biztosítsa az új kormányt az Irak és Szíria egy részét ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam terrorszervezettel szemben. Kerry több országot érintő közel-keleti körúton van, amelynek során igyekszik összekovácsolni egy több mint negyven országból álló koalíciót a térség országaiban nagy félelmet keltő Iszlám Állammal szemben.

Az ismeretlen tettesek mindössze alig pár perces különbséggel hozták működésbe a pokolgépeket a főváros délkeleti részén fekvő, főleg síiták lakta Új-Bagdad negyedben. A robbantásokban két közlekedési rendőr is meghalt.

A közel-keleti országban az utóbbi időben megnőtt a felekezetek közötti erőszak mértéke. Az ENSZ adatai szerint 2014 első felében 5576 civil életét vesztette, 11 666 pedig megsebesült az erőszakhullám következtében.

Kerry Irak után csütörtökön Szaúd-Arábiába utazik tovább. Dzsiddában találkozik az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának - Szaúd-Arábia mellett Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán és Katar - külügyminiszterével, a tanácskozáson jelen lesznek Egyiptom, Jordánia, Libanon és Törökország képviselői is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport