Harcok folynak Donyeck repteréért

2014.09.17. 09:25

Sem a szeptember elején megkötött tűzszünet, sem a kijevi parlament által kedden megszavazott különleges státusz nyomán nem enyhült a feszültség Donyeckben. A szeparatisták által ellenőrzött egymilliós város melletti repülőtérért nehéztüzérséggel folytatott harc dúlt szerda reggel is.

A repülőtér már az ukrán erők irányítása alatt áll, a szeparatisták viszont kulcsfontosságúnak tartják, hogy visszafoglalják, miután a kijevi parlament által az ukrán elnök javaslatára megszavazott különleges státusz csak arra a területre szólna, amit az oroszbarát szeparatisták Donyeck és Luganszk megyében kontrollálnak.

Az önjelölt Donyecki (DNR) és Luganszki Néköztársaság (LNR) számára önálló mozgásterül növelésében játszhatna fontos szerepet a nemzetközi repülőtér.

„Örülök, hogy megkapták a különleges státuszt, mától a nehéztüzérség törvényes zajára ébredhetek” – idézett egy ironikus kommentet egy közösségi oldalról a donyecki 62.ua.

Helyszíni beszámolók szerint a repülőtér felől két ponton is sűrű füstfelhő emelkedett fel. A városban is hallatszanak az aknavetők hangjai.

A harcok a szeptember 5-én megkötött tűzszünet után 12-én, majd kisebb szünet után 14-én újultak ki a térségben.

Kedden három civil is életét vesztette a harcokban, ám a jelentésből pontosabb részletek nem derültek ki.

Jobbról előzik Porosenkót

Ahogy várható volt, Petro Porosenko elnök javaslatát a három évre megadott különleges státuszról – és a szeparatistáknak széles körben biztosított amnesztiáról – a radikális Jobb Szektor Moszkva előtti kapitulációként értelmezte. A kijevi tüntetések nyomán politikai tényezővé lett párt szerint a kedden megszavazott javaslat „árulás minden ukrán áldozattal szemben”, és törvényes alapot ad az agresszorok katonai hódításainak, feladva a Ukrajna nemzeti érdekeit. A Jobb Szektor ezért szerdára tüntetést szervezett az elnöki adminisztráció elé.

Teljes harckészültség

Teljes harckészültség fenntartására utasította a miniszterelnök a védelmi és a belügyminisztériuimot. Arszenyij Jacenyuk erre a tűzszünet ellenére szükség van. „Semmi jóra nem számítok Oroszországtól” – idézte a kormányfőt az MTI.

Közölte, azt is, hogy ha Oroszország az EU-társulási megállapodás ratifikálása miatt kereskedelmi korlátozásokat vezet be az ukrán termékekkel szemben, Kijev is haladéktalanul hasonló válaszlépést tesz.

Kijelentette, hogy a kormány továbbra is kész finanszírozni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán fegyveres erőket.

Az országnak napi 80 millió hrivnyába, azaz mintegy 1,6 milliárd forintba kerül az oroszbarát szeparatistákkal szembeni, terrorellenesnek elnevezett hadművelet folytatása. Emellett a kormány egy alap elkülönítését tervezi, a visszafoglalt területek újjáépítésére.

Andrij Purhin, a „Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnök-helyettese” az Interfax Ukrajina hírügynökségnek reagálva, kijelentette: a "népköztársaság" vezetősége kész folytatni a párbeszédet Kijevvel, annak ellenére, hogy az – Jacenyuk szavai alapján – továbbra is elutasítja a DNR legitimitását.