Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Rakétákkal lőtték Donyecket

2014.09.20. 14:23

Az ukrán fegyveres erők több rakétacsapást mértek szombaton a kelet-ukrajnai Donyeckre, írja az MTI.

A vesti.ru beszámolója szerint a Tocska-U harcászati rakétarendszerből indított két rakéta egy katonai gyárba csapódott, ahol az önkényesen kikiáltott oroszbarát Donyecki Népköztársaság emberei lövedékeket hatástalanítottak. A gyár felett sűrű fekete felhő lehetett látni. A becsapódástól egy kilométeres körzetben betörtek az ablakok.

Az orosz portál értesülése szerint az ukrán erők szombat reggel lendültek támadásba Donyecknél. A várost tüzérséggel és Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték.

Szemtanúk szerint néhány épület romba dőlt. Két rakéta csapódott egy lakónegyedbe. A szakadárok tájékoztatása szerint néhányan meghaltak, több mint húszan megsebesültek.

A rakétacsapásokról órákkal azt követően érkezett hír, hogy a kelet-ukrajnai válságban érintett felek szombat hajnalban megállapodtak arról: a nehézfegyverek kivonásával egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a térségben. Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek részvételével zajlott minszki tárgyalásokon jegyzőkönyvet is aláírtak erről. Ennek értelmében mindkét fél 15-15 kilométerrel vonja hátrébb a fegyverzetet.

A megállapodás azért született, hogy a szeptember 5-én kötött tűzszüneti egyezményt ne sértsék meg.