Két év börtön, mert átvette a behívót

2014.09.21. 08:37
Börtönbe juthat parancsmegtagadásért egy ukrán férfi, mivel nem tett eleget az ukrán hadsereg behívójának. Nem akarta elhagyni súlyos szívbeteg édesanyját.

Szergej Fedorcsenkót két év börtönre ítélték, mert megtagadta a behívó parancsot, írja az orosz Komszomolszkaja Pravda. Falujában mindenki felháborodva fogadta a jelenleg földműveléssel foglalkozó ukrán traktorosról szóló híreket. 

A felháborodást nem Fedorcsenkó hazafiatlan döntése  váltotta ki. A traktorosnak egyedül gondoskodik hetvenkilenc éves betegeskedő édesanyjáról, valamint volt feleségének is sokat segít a hat éves fiuk nevelésében. Őket nem akarta otthagyni.

Szergej Fedorcsenkó
Szergej Fedorcsenkó
Fotó: kp.ru

A bíróságot ez nem hatotta meg, de mivel Fedorcsenkó elismerte tettét, a kiszabható öt év helyet csak kettőt adtak neki. Fedorcsenkó saját bevallása szerint nem tudott arról, hogy az állam is kirendelhet védőt mellé, ezért a tárgyaláson önmagát képviselte. A szívbeteg édesanyját a bíróságon pedig nem fogadták el a parancsmegtagadás magyarázataként, mert nem tudta papírokkal igazolni állítását. Az egész eset olyan gyorsan történt, hogy arra sem volt ideje, hogy megszerezze a kívánt papírokat.

Késő este jöttek augusztus harmadikán, olyan fél tizenengy körül. Megmondták, hogy pakoljak, mert reggel indulás van. Én meg nemet mondtam.

– emlékezik vissza Fedorcsenkó. 

Húsz perc múlva már jött is a katonai biztos, és vele pár rendőr. Ott helyben feljelentették és egy hónapon belül már a bíróságon találta magát.

Csakhogy Fedorcsenkó tartalékos volt, mint mindenki, aki szolgált a sorkötelezett katonaságban. 

A traktoros pechje az volt, hogy átvette a behívót.

Nem véletlenül menekülnek Magyarországra a kárpátaljai magyarok sem, ugyanis ha nem tudják átvenni a behívót, nem tudják elvinni őket katonának. Azok az ukránok, akik pedig nem tudnak hova menekülni, de megtehetik, pénz fejében váltják ki a katonai szolgálatot. Abban az esetben, ha valaki átveszi a behívót, és utána tagadja meg a parancsot, törvénysértést követ el. Az esetet a kerületi bíróság főbírója, Dimitrij Szkripcsenkó így kommentálta:

A törvény mindenkire vonatkozik. Azoknak a fiúknak is van édesanyja és gyereke, akik most a Donbassznál harcolnak, mégis eleget tettek a haza iránti kötelességüknek. 

Fedorcsenkó azonnal fellebbezett az ítélet ellen, és bízik abban, hogy ügyét újratárgyalják. Amennyiben nem változik az ítélet, büntetését október másodikán kezdi meg.