Ha függetlenséget akarsz, terrorista vagy!

2014.09.25. 07:43
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy ujgur tanárt a kínai Hszincsiangban, mert szeparatista eszméket propagált. A minap elfogadott új irányelv alapján bármilyen függetlenségi megmozdulásra biztató tevékenység terrorizmusra történő felbujtásnak számíthat.

Ilham Tohti-t, a pekingi Minzu Egyetem gazdaságtudomány professzorát az ujgurok függetlenségi törekvésének propagálásával vádolták meg. A negyvennégy éves tanár egy ujgur és kínai nyelvű oldalon hívta fel a figyelmet a békés párbeszédet sürgette az ujgur nép és a kínai állam között, írja a South China Morning Post. Az egyetemi professzort azóta Nelson Mandelához is hasonlították, amire a kínai média felháborodással reagált. A Xinhua hírportálon megjelent írásban a Mandela analógiát teljes mértékben elítélik, ugyanis szerintük "míg Mandela a békére hívta fel a figyelmet, Tohti a gyűlöletet és gyilkolást prédikálta".

Habár a tárgyalóteremben elmondta, hogy mindig is az tartotta a legjobb megoldásnak, ha Ujgurisztán Kína része marad, a bíróság ettől függetlenül, ezt a kemény ítélet találta a legmegfelelőbbnek. Vasárnap óta ugyanis, bármilyen, a szeparatizmust hirdető cselekedet terrorizmusra történő felbujtásnak számít.

Törvények helyett útmutató

Mivel Kínának egyelőre még nincsenek terrorizmusra vonatkozó törvényei, a napokban egy a rendvédelmi szervek számára kiadott dokumentum részletes leírást ad arról, hogy mi számít terrorcselekmények szervezésének és az azokban történő részvételnek. A sokszor vallási alapon elkövetett erőszakos cselekményektől a hatóságok nem tudták megkülönböztetni a hagyományos rendbontást. Rengeteg olyan eset volt eddig, ahol nem tudták, hogy hogyan is kéne intézkedniük és egyszerűen csak elsétáltak a helyszínről. A kínai legfelsőbb bíróság által jóváhagyott iromány ezentúl útmutatást ad arra, hogy miként is alkalmazzák a törvényeket a terrorizmusra, írja a China Daily

Mintha rájuk szabták volna

A legtöbb rendbontás, illetve terrortámadás természetesen Hszincsiangban, az ujgur kisebbsége által lakott tartományban történtek. Az iszlám vallást követő, a kínaiaktól alapjában eltérő etnikum régóta ad otthont a szeparatista mozgalmaknak, de csak az elmúlt évben terjedtek el igazán a radikális eszmék. A hatóságoknak eddig nehezére eset megkülönböztetni a vallási szélsőségességet, a mezei ámokfutást és a szeparatista törekvéseket.

Az útmutató ezentúl minden nemű rendbontást a terrorizmus kalapja alá vesz.

Az illegális vallási iskolák üzemeltetése és szponzorálása is bűncselekménynek minősül, valamint a radikális eszmék bármilyen nemű terjesztése is azonnal büntethető lesz. A probléma az, hogy egy független Hszincsiang is radikális eszme Kínában.

A terrorizmussal mint fogalom, csak most ismerkednek

A hatóságok tapasztalatlanságát és inkompetenciáját a terrormegelőzésben a Kasgar melletti július 28-i eset is igazolja, ahol harminchét ember vesztette életét, és további tizenkilenc sérült meg. A támadás színhelyén ötvenkilenc támadót lőttek le a rendvédelmi szervek, és kettőszáz tizenötöt tartóztattak le. Két nappal később a rendőrök két embert lőttek agyon az utcán a helyi imám meggyilkolásának gyanújával.

Hivatalosan rendbontásként vannak a történtek elkönyvelve. 

2014-09-19T055142Z 626343970 GM1EA9J125E01 RTRMADP 3 CHINA-XINJI
Fotó: CCTV via Reuters TV

Az esetet négy hónappal megelőzően pedig egy késekkel felfegyverkezett csoport harmincegy embert szúrt halálra és száz negyvenegyet sebesített meg súlyosan egy kunmingi pályaudvaron, a déli Jünnan tartományban. A jelenlegi útmutató alapján, a hasonló jellegű terrorcselekményeket mind a társadalmi béke megzavarásának tekintik majd.   

Terjednek a radikális eszmék

Az Iszlám Állam létrejöttével egyes szeparatista mozgalmak dzsihadista arculatot vettek fel, és a szeparatizmus jegyében elkövetett vallási ideológiával megspékelt terrortámadások a kínai hatóságokat igazolják. Az ETMI, azaz a Kelet-Turkesztán Iszlamista Mozgalom nem csak Kína területén szervez támadásokat, hanem más külföldi szervezetekkel is együttműködésben áll. A veszélyt komolyságát jól mutatja az Indonéziában letartóztatott négy ujgur férfi, akik hamis útlevelekkel utaztak oda azért, hogy kiképzésben részesüljenek. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a tanultakat Kínában, vagy a Közel-Keleten akarták volna kamatoztatni.