Nem engedték be Oroszországba az európai zöldek frakcióvezetőjét

2014.09.26. 12:12

Feltartóztatták az orosz hatóságok csütörtökön Moszkvában Rebecca Harmst, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnökét, és nem engedték belépni az országba, így vissza kellett utaznia Brüsszelbe. Ezt Harms mondta el pénteki sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

A képviselő szerint többórás huzavona után alá kellett írnia egy dokumentumot, miszerint nemkívánatos személy Oroszországban, ezért nem léphet be az országba, és ha megpróbálja, azzal bűncselekményt követ el.

Harms azt mondta: tudomására jutott, hogy az oroszok több európai politikust is beutazási tilalommal sújthattak, de azt nem tudja, hogy kik vannak még ezen a listán.

Mint Harms részletesen elmesélte, azért tartott Moszkvába, hogy a bíróság elé állított ukrán pilóta, Nadija Szavcsenko tárgyalásán megfigyelőként lehessen jelen. A diplomatáknak fenntartott folyosón, német diplomata-útlevelével próbált belépni Oroszországba, ám amikor a határőr meglátta úti okmányát, technikai malőrre hivatkozva váratni kezdte.

Kedvezőtlen fordulat

Ezt követően két oroszul beszélő férfi érkezett, majd miután tolmácsot kért, kiderült, hogy nem tartják megfelelőnek az útlevelét, és további személyazonosításra alkalmas dokumentumot kértek tőle. Erre Harms, elmondása szerint átadta a belga személyazonosító igazolványát, amelyet a lakcímbejelentéskor mindenki számára kiállítanak a belga hatóságok. Ezt követően a határőrök azt sérelmezték, hogy hogyan lehet német diplomata-útlevele és belga személyi igazolványa egyszerre.

Játszadozni kezdtek velem. Az egész a szovjet időkre emlékeztető színjátéknak tűnt

– magyarázta Harms. A német EP-képviselő elmondta, hogy négy órán át volt kénytelen vitázni az orosz hatóságokkal, az utolsó órában pedig egy, a külügyminisztérium konzuljaként bemutatkozó férfi azt közölte vele, hogy ki fogják hallgatni, ám végül mégsem kérdezték ki, de alá kellett írnia, hogy nem léphet be az országba.

A férfi megkérdezte Harmstól, hogy támogatta-e az Oroszország elleni szankciókat, majd a megerősítő válaszra azzal felelt, hogy ez az egyik oka annak, hogy nemkívánatos személy az országban. A zöldek frakciójának társelnöke sajtótájékoztatóján külön sérelmezte, hogy mindezzel ott a helyszínen szembesült, és nem értesítették előre, hogy nem léphet be Oroszországba.

A politikus azt is elmondta, hogy úgy tudja: Moszkvában mind az uniós külképviselet, mind a német nagykövetség tiltakozott a történtek miatt.

Martin Schulz, az EP elnöke azt tette közzé, hogy az orosz lépés, Rebecca Harms belépésének megtagadása aggasztó és kedvezőtlen fordulat az EP-vel fenntartott kapcsolatokban. Oroszországnak szerinte vissza kellene vonnia ezt a döntést, és ezért tiltakozó levelet küldött az orosz nagykövetségre.