Katalónia szavaz a függetlenségről

2014.09.27. 12:03 Módosítva: 2014.09.27. 16:05

„Skót mintára” fog függetlenségéről népszavazást tartani Katalónia – döntött Spanyolország legmódosabb tartományának vezetése. Artur Mas katalán elnök döntése alapján november 9-én kerül sor a referendumra – írta a BBC.

Skót mintáról azonban nehéz beszélni: míg az Egyesült Királyságban London egyetértésével szavazott ötmillió skót – és utasította el a függetlenséget –, addig Madrid nem ismeri el a katalán törekvések jogszerűségét.

Katalónia törvényhozói Barcelonában a múlt héten szavazták meg a konzultációsnak nevezett népszavazást, ekkor még konkrét időpont nélkül.

A népszavazásról szóló elnöki rendeletet Artur Mas ünnepélyes keretek között írta alá, oldalán az északkelet-spanyolországi régió számos, a referendumot támogató politikai vezetőjével.

"A világ más nemzeteihez hasonlóan Katalóniának is joga van ahhoz, hogy döntsön politikai jövőjéről"

– mondta Mas az eseményen, alig több mint egy héttel a skót függetlenségi népszavazás után. „Szavazni és dönteni akarunk, s ehhez most megvannak az eszközeink” – tette hozzá.

A spanyol kormány bekeményít

A spanyol kormány, amely előre kilátásba helyezte, hogy mindent el fog követni a függetlenségi népszavazás megakadályozására, a tervek szerint rendkívüli ülést tart vasárnap, miután Mariano Rajoy miniszterelnök hazaér kínai látogatásáról.

Soraya Sáenz de Santamaría kormányfőhelyettes már ezt megelőzően, szombaton Madridban kijelentette, hogy "egy ilyen népszavazásra nem fog sor kerülni, mert az törvénytelen". A madridi kormány mélységesen sajnálja a katalán döntést - fűzte hozzá. Véleménye szerint a népszavazás terve megosztja a katalán társadalmat és elidegeníti a régiót Európától.

A Rajoy-kormány azt tervezi, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament múlt pénteken elfogadott népszavazási törvényét,

s az eljárás elindításával eléri a referendum automatikus felfüggesztését.

A spanyol alkotmány értelmében függetlenségi népszavazást csak az összes választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehet tartani – tehát Katalónia függetlenségéről nem dönthetnek önállóan a tartomány lakói.

A katalán kormány azonban nem ügydöntő népszavazást tervez. Artur Mas elnök nem kötelező érvényű, véleménynyilvánító referendumot írt ki: arról kérdezik meg a katalánokat, hogy támogatnák-e az elszakadást. Ha a többség igennel szavazna, az politikai felhatalmazást adna számára ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjen Madriddal a függetlenné válás útjáról.

A katalánok bizonytalanok

Egy szeptember elején közzétett felmérés szerint ugyanakkor a népszavazás továbbra is erősen megosztja a 32 ezer négyzetkilométeres Katalónia 7,5 milliós lakosságát. Az El Mundo című napilap megrendelésére készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a válaszadók csupán 34 százalék gondolja úgy, hogy független állammá kell válnia Katalóniának. Ezzel szemben 39,5 százalék határozottan elutasítja ezt, és a megkérdezettek többsége szerint Katalónia önállóságáról a spanyolokkal közösen kellene dönteni.

Szeretne Független Katalóniát?