Észak-Korea egyesítené magát Dél-Koreával

2014.09.28. 07:55

Tizenöt év óta először lépett pulpitushoz szombaton az ENSZ Közgyűlés ülésszakán észak-koreai külügyminiszter, írja az MTI. A közgyűlés előtt felszólalva Ri Szu Jong azt javasolta, hogy a két Korea konföderációba egyesüljön, ahogyan azt az 1980-s évek végén javasolta az államlapító Kim Ir Szen.

Észak-Korea azt javasolja, hogy az újraegyesítés ne különböző (politikai) rendszerek konfrontációjával, hanem konföderációvá alakulásával jöjjön létre, amely alatt egymás mellett élésük értendő. Ez az egyetlen útja a háború megelőzésének és a béke szavatolásának

- mondta a tárcavezető, aki szerint "a haza egyesítése az egész koreai nép legfontosabb célja".

Ri Szu Jong arról is beszélt, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése csak akkor lehetséges, ha megszűnik Észak-Korea szuverenitására és létjogosultságára leselkedő veszély, ehhez pedig az kell, hogy az Egyesült Államok vessen véget ellenséges politikájának.

A külügyminiszter leszögezte, hogy éppen a "fojtogatás" amerikai politikája vezette országát arra, hogy atomhatalommá váljon. Az észak-koreai emberi jogi helyzetet érintve azt mondta, hogy Phenjan ilyen téren mindig nyitott a párbeszédre és együttműködésre, amennyiben az a mentes politikai indítékoktól és képmutatástól.

A világszervezet sajtószolgálata közölte, hogy az észak-koreai külügyminiszter tárgyalt Ban Ki Munnal. Az ENSZ-főtitkár a megbeszélésen reményét fejezte ki, hogy az Észak-Korea és a nemzetközi közösség közötti rendezetlen kérdések párbeszéddel oldódnak meg, és ez hozzájárul a Koreai-félsziget békéjéhez és atommentessé tételéhez. Mint mondta, a tartós békéhez fontos lenne javítani a Koreai-közi kapcsolatokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás