Úton Európába hal meg a legtöbb migráns

2014.09.29. 21:01

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organisation for Migration, IOM) tanulmánya szerint naponta nyolc migráns halt meg útközben az elmúlt 14 évben, az esetek legnagyobb része úton Európa felé történt – írja a Guardian.

Összesen 40 ezer haláleset közül 22 ezer történt Európába menet. Idén már több mint 4 ezren haltak meg, ami arra utal, hogy a probléma súlyosbodik.

Az üzenetünk éles: feleslegesen halnak meg migránsok, a világnak tennie kell valamit az őket sújtó erőszak ellen.

– mondta William Lacy Swing, a szervezet vezetője.

A legtöbb haláleset a Földközi-tengeren történik – a kutatást akkor kezdték, amikor egymás után két itt történt tragédia híre járta be a világsajtót. Az egyik legnagyobb tanulság: az adatokat külön-külön kell helyi szervezetektől begyűjteni, a kiugróan magas számok ellenére nincs olyan szervezet, ami központilag módszeresen összesíteni a statisztikákat.

A maláj gépek tragédiája kapcsán, mely megítélésük szerint jóval nagyobb sajtóvisszhangot kapott, azt írják: 

Úgy tűnik, egyes emberek élete fontosabb, mint másoké.

A tanulmány kifejti: a szabályozás hiánya miatt kerülnek a migránsok embercsempészek kezei közé, hogy életüket kockáztatva kelljen megpróbálniuk bejutniuk Európába. „Pedig ők is emberek, segítséget, védelmet és tiszteletet érdemelnek″ – írják.

A Földközi-tengeren történő katasztrófákról korábban itt írtunk bővebben. Néhány fogalom magyarázata:

Az 1951-es Genfi Egyezmény értelmében a menekült olyan, a származási országán kívül tartózkodó személy, aki megalapozottan fél attól, hogy származási országában üldözés érné faja, vallása, nemzetisége, politikai véleménye vagy egy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása miatt, és saját állama védelmét nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem tudja igénybe venni.

Menedékkérő az a külföldi, aki menedékjogi kérelmet terjesztett elő, és ügyében még nem született jogerős döntés.

Migránsnak azokat nevezzük, akik elhagyják hazájukat vagy szokásos tartózkodási helyüket, azért, hogy letelepedési szándékkal (tehát minimum egy év tartózkodás) egy másik országba menjenek. A magyar jog nem ismeri, szociológiai fogalom.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport