Tíz nap haladékot kapott egy halálra ítélt iráni nő

2014.09.30. 22:37

Későbbre halasztották annak a 26 éves nőnek, Rejhaneh Dzsabbarinak a kivégzését, akit egy férfi meggyilkolásával vádolnak Iránban, írja a BBC. Dzsabbari szerint a Morteza Abdolali Sarbandi, az iráni Hírszerzési Minisztérium egykori alkalmazottja megpróbálta megerőszakolni és zaklatta, és bár elismerte, hogy egyszer hátba döfte a férfit, azt állítja, valaki más is jelen volt a házban, és ő követte el a gyilkosságot.

Magánzárkába került, ahol két hónapig sem a családja, sem az ügyvédje nem látogathatta, majd két évvel később, 2009-ben halálra ítélték Teheránban. Az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet szerint Dzsabbarit egy elhibázott nyomozás alapján ítélték el.

 A nőt hétfőn egy Teherántól nyugatra eső börtönbe szállították, hogy ott akasszák majd fel, de a Facebookon és a Twitteren is kampány indult Dzsabbari megmentéséért. Ez egyelőre sikeresnek bizonyult, hiszen máris sikerült meggyőzni az iráni törvénykezést arról, hogy a halálraítélt 10 nap haladékot kapjon – remélve, hogy addig kiderül Dzsabbari ártatlansága.

A civilekből, aktivistákból és bloggerekből álló netes csoportosulás a lány édesanyjával, Soleh Pakravaninnal együtt levélben köszönte meg mindenki támogatását, és ígéretet tettek, hogy minden erejükkel Dzsabbari megmentésén dolgoznak majd.