Büntetett előéletű fegyveressel liftezett együtt Obama

2014-10-01T225307Z 237307667 GM1EAA20J2101 RTRMADP 3 USA-WHITEHO
2014.10.01. 18:12

Barack Obama együtt liftezett egy büntetett előéletű, felfegyverzett biztonsági őrrel. Szeptember 16-án az elnök Atlantába utazott egy rendezvényre, itt történt az incidens, ami kedden derült ki. A Kongresszus akkor hallgatta meg az elnök biztonságáért felelős Secret Service vezetőjét, mert az utóbbi időben hatalmas bakikat követett el a testület.

A fegyveressel való közös liftezés szembement azzal a biztonsági szabállyal, hogy az elnök jelenlétében csak a Secret Service tagjainál lehet fegyver. A fegyvert akkor találták meg, amikor kikérdezték a férfit, aki felvételt készített az elnökről a liftben. Az őrt azonnal kirúgták.

A Secret Service hatalmas mulasztásokat követett el az utóbbi időben, a BBC gyűjtötte össze az eseteket:

  • 2009 novemberében egy virginiai pár úgy jutott be az indiai miniszterelnökkel közös ebédre, hogy egyáltalán nem hívták meg őket.
  • 2011 novemberében egy férfi leparkolta az autóját a Fehér Házhoz közel, majd legalább hétszer rálőtt az épületre. A Secret Service nem vette észre, hogy megtámadták az épületet és csak öt nappal később jöttek rá, hogy rálőttek az elnök lakóhelyére – ez is véletlenül történt, egy gondnok vett észre a törmeléket és egy törött ablakot.
  • 2012 áprilisában prostituáltakat vittek fel magukhoz a Secret Service tagjai az elnök egyik dél-amerikai utazása alatt.
  • 2013 novemberében egy férfi ügynök egy golyót felejtett ott a Fehér Házra néző hotel egyik női vécéjében.
  • 2014 márciusában Hollandiából küldtek haza három ügynököt, miután egyiküket részegen találták meg a folyosón. Az ügynökök hajnali 2:30-ig ittak, miközben másnap 10:00-kor már szolgálatban kellett volna lenniük.
  • 2014 szeptemberében történt a fent írt eset, amikor egy büntetett előéletű, felfegyverzett biztonsági őr liftezhetett együtt Obamával.
  • Szintén idén szeptemberben ugrott át egy iraki veterán a Fehér Ház kerítésén és rohant be az épületbe egy nyitott és riasztó nélküli ajtón, egy ügynököt le is szerelt közben.