Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Kim Dzsongun 40 nap után előkerült

2014.10.13. 23:51 Módosítva: 2014.10.13. 23:54

Az észak-koreai vezető Kim Dzsongun több mint egy hónapja, szeptember 3-a óta nem mutatkozott nyilvánosan, de most az északi állami média szerint megjelent, és helyszíni útmutatást adott egy épülő épületkomplexumnál, írja a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Az észak-koreai lapokban közölt fotókon Kim Dzsongun egy bottal látható.

Kim Dzsongun csütörtökön távol maradt az észak-koreai kommunista párt alapításának 69. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényektől, ezzel újabb lökést adott a találgatásoknak, vajon mi lehet vele. Ez a második fontos állami rendezvény volt, amin nem volt látható, korábban a legfőbb népi gyűlés tanácskozásán is üres volt a helye.

Néhány napja az északi ENSZ-nagykövet a BBC-nek hangsúlyozta, hogy Kim Dzsongun egészséges, nincs semmi komolyabb baja. Ugyanakkor távolmaradásának lehetséges okait  ebben a cikkben mi is végigvettük, miután az bizonyos volt, hogy már nyáron sántikált egy felvételen:

  • sportsérülés miatti bokaműtét
  • a kemény dohányzás miatt fellépő egészségügyi problémák
  • és a legvalószínűtlenebb: egy őt megbuktató palotaforradalom

Szeptember 3-a előtt viszont gyakran jelent meg az állami média által kiadott képeken, mozgalmas évét Nagyképben gyűjtöttük össze. Eltűnése óta pedig a második számú koreai vezető kezdett tárgyalásokba Dél-Koreával.