Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Már halálos áldozata is van az ítéletidőnek Európában

2014.10.21. 18:10

Egy ember meghalt, többen megsérültek és jelentős közlekedési fennakadások is voltak Nagy-Britanniában, az országon kedden végigsöprő orkánerejű viharban.

A brit meteorológiai szolgálat szerint a Gonzalo hurrikán maradványai érték el Nagy-Britanniát. A Gonzalo a hétvégén Bermudán okozott súlyos károkat, majd a nagy sebességű magas légköri áramlat átsodorta az Atlanti-óceánon, éppen Nagy-Britannia felé.

A vihar kedden zúdult rá Anglia délnyugati partjaira és Walesre, és a nap folyamán átvonult az ország felett, komoly pusztítást maga után hagyva. Országszerte 100-120 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mértek, és a viharban rengeteg fa kidőlt.

A londoni belváros Knightsbridge negyedében járókelők közé zuhant egy kidőlő fa. Az egyik sérült, egy középkorú nő a helyszínen életét vesztette.

Nem messze innen, a Belgravia negyedben három emberre dőlt rá egy fa; őket súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A Londont kiszolgáló legnagyobb nemzetközi repülőtéren, Heathrow-n a keddre beütemezett 1290 járat közül a légikikötő délutáni tájékoztatása szerint 110-et töröltek; ez hozzávetőleg 15 ezer utast érintett.

A British Airways légitársaság három keddi budapesti járata közül az első kettő azonban valamelyes késésekkel ugyan, de elindult, és a Heathrow járatinformációs szolgálata a Budapestre éjszaka érkező - szerdán reggel visszainduló - harmadik BA-járatot is indulásra jelölte.

Az orkán miatt Nyugat-Angliában, Walesben és Skóciában többkompjáratot töröltek.

Az ítéletidő a közúti és a vasúti forgalomban is jelentős fennakadásokat okozott. A szél több helyen kamionokat borított fel, a vasúti pályákra pedig fákat döntött.

A vihar véget vetett az eddigi őszi nyárnak is Nagy-Britanniában, egy nap alatt tízfokos lehűlést hozva. A brit meteorológia Skócia magasabban fekvő térségeiben havazást jósol a következő napokra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport