Előd
10 °C
16 °C

Szabadon engedtek egy amerikai foglyot Észak-Koreában

2014.10.21. 21:41

Hat hónap után szabadon engedtek Észak-Koreában egy fogva tartott amerikai állampolgárt - közölte az MTI. Az 56 éves Jeffrey Fowle már úton van hazafelé. A férfit egy amerikai kormányzati repülőgéppel szállították el Phenjanból. Az amerikai rab kiszabadításához vezető tárgyalásokon a svéd kormány közvetített.

Az ohiói útépítőmunkást azért vették őrizetbe áprilisban, mert a szállodai szobájában egy Bibliát találtak, miután távozott, majd az is kiderült, hogy a vízuma sincs teljesen rendben.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője pozitív lépésnek nevezte a Fowle szabadon bocsátásáról szóló döntést, azonban arra szólította fel Észak-Koreát, hogy a másik két amerikai fogvatartottat, Matthew Todd Millert és Kenneth Bae-t is engedje el.

Matthew Todd Millert április 26-án tartóztatták le, mert az országba turistaként lépett be, de állítólag "agresszív magatartást" tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben. Kenneth Bae misszionáriust pedig még 2012-ben vették őrizetbe, és 15 évi kényszermunkára ítélték azzal a váddal, hogy a phenjani vezetés hatalmának megdöntésén munkálkodott.