Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Egy kávét kérnék, tejszínnel és Hitlerrel

2014.10.23. 15:45

Hitler és Mussolini képmásával díszített kávétejszín-kapszulákkal szolgáltak fel kávét éttermekben és kávéházakban a hét első napjaiban Svájc német ajkú részén – írta az MTI.

A fasiszta és náci diktátor feltűnése a tejszínkapszulákon botrányt okozott a vendégek körében, ezért a forgalmazó Migros áruházlánc szerdán elnézést kért a „megbocsáthatatlan hibáért”, visszavonta a terméket és megszakított minden kapcsolatot a szállítóval.

A botrányos kávétejszínt a Migros egyik leányvállalata, az Elsa forgalmazta, abból a szupermarketek polcaira nem került.

A Migros szóvivője azt mondta az SDA svájci hírügynökségnek, hogy a kifogásolt csomagolású kávétejszínt komolyabb ellenőrzés nélkül vették át, annak „soha nem lett volna szabad forgalomba kerülnie.”

Ön szerint jó ötlet a vezérmotívum?

  • 1057
    Tudok rosszabb arcokat is, nem kell messzire menni
  • 1029
    Engem nem zavarnak a tejszín-kapszulán a nácik
  • 491
    Bottal sem piszkálnám, ha ilyet látnék

A gyártó, a Karo-Versand GmbH azzal védekezik, hogy a fasiszta vezérek képmása gyűjtők számára már két éve elérhető, „azóta senki sem szólt semmit”. A termék szivarmárkákról szóló képsorozat részeként, a szivargyűrű dekorációjaként került a tejszínes dobozkák fedőfóliájára. 

Peter Wälchli cégfőnök értetlenkedésének adott hangot a „médiafelhajtás” miatt. Szerinte

igaz ugyan, hogy Hitler és Mussolini alatt ”borzalmas dolgok történtek”, de azok is a történelem részét képezik, másfelől napjainkban is történnek borzalmak, Szíriában például embereket fejeznek le.

Az üzletember szerint nincs különbség a között, hogy Hitler a filmvásznon jelenik meg, vagy, hogy egy termékborító tűnik fel.

A nagy svájci konszern, a Migros elfogadhatatlannak nevezte ezt az érvelést és szerda délután bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszakít minden kapcsolatot a Karóval. Közben a szállító is bejelentette, hogy nem gyártanak többet a hitleres kávétejszínből.

A két fasiszta diktátor képmása összesen 1200 kávétejszínes kapszulán tűnhetett fel svájci vendéglőkben.

Egyesek gyűjtik a tejszínes kapszulák fedőfóliáját, ezért a gyártók gyakran változtatják a rajtuk lévő motívumokat. A két botrányos fedőfólia egy 55 darabos motívumsorozat részét képezte.