Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Eljutott New Yorkba az ebola

2014.10.24. 07:44

A hatóságok szerint pozitív lett az Ebola-vírusra elvégzett tesztje az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet egy nemrég Nyugat-Afrikában járt amerikai orvosának, aki csütörtökön került kórházba New Yorkban, írja az MTI.

A 33 éves Craig Spencer több mint egy hete tért vissza Amerikába Guineából. Szerdán láz és hasmenés lépett fel nála, csütörtökre rosszabbul lett, ekkor tájékoztatta a hatóságokat. Az Ebola-betegség kezelésére alkalmas manhattani Bellevue Kórházba szállították, elkülönítve ápolják. Vele együtt karanténban van menyasszonya is, akinél egyelőre nem mutatkoznak a betegség jelei. 

A férfi a negyedik ebolás beteg az Egyesült Államokban és az első New Yorkban. Az amerikai nagyvárosban elvégzett vizsgálat eredményét még az atlantai járványügyi központnak (CDC) is meg kell erősítenie, de a tévedés esélye csekély.

A New York-i hatóságok igyekeznek feltérképezni, hogy az orvos kikkel lépett kapcsolatba az elmúlt napokban, valamint azonosítani azokat, akik megfertőződhettek. A New York Times cikke szerint Spencer szerda este az A és az L nevű járatokon utazott, meglátogatott egy bowlingpályát Williamsburgben, ahol pont emiatt most lefújtak egy koncertsorozatot, majd taxival visszatért Manhattenbe.

New Yorkkal egyidőben Maliban is feltűnt a vírus, egy kétéves kislány került ebolával kórházba. A mali egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a gyermek a szomszédos Guineában kapta el a vírust. A kislányt szerdán az Ebola-betegségre utaló tünetekkel vitték kórházba az ország nyugati felén lévő Kayes városában, a tesztek egy nappal később igazolták a betegség gyanúját.

A mali egészségügyi tárca nyugalomra intette a lakosságot, és közölte, hogy minden szükséges lépést megtesznek a betegség terjedése ellen. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy lehetőleg kerüljék a járvány sújtotta országokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön azt közölte, "meglehetősen biztos" abban, hogy a Libériát, Guineát és Sierra Leonét sújtó járvány nem terjedt át a szomszédos országokra.