Gyöngyi
4 °C
14 °C

Putyin harci repülőket küldött Európa fölé

2014.10.30. 15:22 Módosítva: 2014.10.30. 20:00

Kiugró mértékben megnövekedett az elmúlt napokban az európai légtérben észlelt orosz harci repülőgépek száma, számolt be szerdán a NATO a tapasztalatairól, melyeket „szokatlannak” neveztek.

Jay Janzen alezredes, a NATO mons-i Szövetséges Műveleti Parancsnokságának szóvivője szerint a hét elején látott repülőgépek mennyisége kiugró volt a korábbi tapasztalatokhoz képest, de kiemelte, hogy az orosz repülők nem sértették meg egy ország légterét sem, végig a nemzetközi légtérben maradtak.

Az észlelt repülők között voltak bombázó, harci gépek és tankerek is. Kedden hét repülőgépet fordítottak vissza a Balti-tenger fölül, míg szerdán három különböző akcióra is reagálni kellett: négy repülő Törökország, hét ismét a Baltikum, míg nyolc Skandináviától északra Nyugat-Európa felé tartott, sőt, két Tu-95-ös bombázó egészen Portugáliáig repült.

A Washington Post amerikai hivatali forrásai szerint egyértelműen Vlagyimir Putyin erőfitogtatásáról van szó, ez viszont mindenképpen a rossz irány szerintük, és egyáltalán nem használ sem az ukrán helyzetnek, sem pedig a hidegháború óta legrosszabb amerikai–orosz kapcsolatoknak.

Szerda hajnalban ráadásul az egyik Tu-95-ös bombázó, amely alkalmas nukleáris fegyverek célba juttatására is, kikapcsolta a jeladóját, ezért előbb a norvég, majd a brit légierőnek kellett repülőket a levegőbe küldenie. A Washington Post grafikáját az elmúlt két nap akcióiról itt találják.

A NATO összesítése szerint az elmúlt napokban a norvég és a brit légierő mellett a török, a német, a dán, a finn és svéd légierő is kapott riasztást orosz repülőgép miatt, utóbbi kettő ráadásul úgy reagált, hogy nem is tagja a NATO-nak. Az orosz kormány nem adott ki hivatalos közleményt a hét eleji akciók kapcsán.

A NATO szerint az orosz légi tevékenység az ukrán konfliktus kitörése óta nőtt meg jelentősen, és 2014-ben már legalább 100 alkalommal kellett reagálniuk az orosz repülőgépek mozgására.

A NATO a történtek miatt fokozza a készültséget és sűríti a légi járőrözést, jelentette be Jens Stoltenberg főtitkár. A görögországi látogatáson Athénban tartózkodó Stoltenberg leszögezte, hogy a katonai szövetség „továbbra is éberen figyel és készen áll a válaszra".