Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Ebolás beteget szállítottak Franciaországba

2014.11.02. 09:50

Franciaországba vitték gyógykezelésre az ENSZ egyik ügynökségének alkalmazottját, aki Sierra Leonéban ebolafertőzést kapott. Egy különleges repülőgéppel evakuálták a nyugat-afrikai országból. A beteget a Párizs melletti Saint-Mandéban lévő katonai kórházba vitték, és szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően elkülönített kórteremben fogják kezelni.

A tárca közleményében nem hozta nyilvánosságra a beteg kilétét, sem azt, hogyan kapta el a betegséget. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az ország területén más ebolafertőzöttek nincsenek. A saint-mandéi katonai kórház egyike azoknak a franciaországi egészségügyi intézményeknek, amelyek engedélyt kaptak az ebolafertőzöttek gyógykezelésére és kísérleti gyógyszerek alkalmazására is, írja az MTI.

Szeptemberben ugyanebben a kórházban gyógykezeltek egy francia ápolónővért, aki az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet kötelékében gyógyított ebolafertőzött betegeket Afrikában, közben betegedett meg. A nő kísérleti gyógykezelésen esett át, a kezelés megkezdése után csakhamar javulni kezdett az állapota, majd teljesen meggyógyult, és elhagyhatta a kórházat. Ő volt eddig az egyetlen ebolafertőzött, akit Franciaországban gyógykezeltek.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Nyugat-Afrikában az ebolajárvány halálos áldozatainak a száma már majdnem elérte az ötezret Libériában, Sierra Leonéban és Guineában.