Auguszta
-3 °C
2 °C

A székelyeket nem érdekli a román elnökválasztás

2014.11.02. 17:29

A szavazásra jogosult 18,3 millió román állampolgár 35,1 százaléka adta le voksát 16 óráig a romániai elnökválasztáson – közölte vasárnap az országos választási iroda. Ez a részvétel némiképp elmarad a legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson regisztrálttól, amikor a nap végéig a névjegyzékben szereplők 53,5 százaléka voksolt – írja az MTI.

Az átlagnál nagyobb részvételt az ország déli részén, a Duna menti megyékben, és az erdélyi Szeben megyében jegyeztek fel, a legkisebbet pedig Székelyföldön. Kovászna megye a sereghajtó 27,4 százalékos részvétellel, Hargita megye hátulról a negyedik 29,23 százalékkal.

A kiegyensúlyozottnak ígérkező verseny és a külföldön élő választók hagyományosan alacsony részvétele miatt kizárható, hogy a 14 jelölt valamelyike már az első fordulóban összegyűjtse a megválasztásához szükséges több mint 9 millió szavazatot, a választók több mint felének támogatását. Az államfői tisztség sorsát így várhatóan a második forduló dönti majd el november 16-án, itt már csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt indulhat.

Vannak magyar jelöltek is

A közvélemény-kutatások egybehangzóan azt jósolják, hogy november 16-án Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje fog megmérkőzni a következő ötéves államelnöki mandátumért. Mivel mindkét politikusnak saját pártján kívüli támogatásra is szüksége van még ehhez, az első fordulónak fontos politikai tétje van azon jelöltek számára is, akik távol állnak attól, hogy bekerülhessenek a második fordulóba, mert az ő szavazótáboruk döntheti majd el, ki lesz Románia következő elnöke.

A két magyar jelölt is – Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje – azzal bátorítja részvételre a magyarságot, hogy a rájuk adott voksok mutatják majd meg a közösség erejét, és kölcsönöz politikai súlyt a magyar érdekek képviseletéhez.