A világ legnagyobb palotájába költözik a török elnök

2014.11.05. 21:21

A világ legnagyobb palotáját építtette fel magának a török elnök, Tayyip Erdogan. A palota több mint 152 milliárd forintba került, nagyobb, mint a Kreml vagy a Buckhingam palota, és négyszer akkora, mint s Versailles-i kastély. Erdogan ezer szobában, közel 2,8 millió négyzetméteren bújócskázhat az illusztris vendégeivel, írja  Telegraph.

A Fehér Palota fantázianevű palotát a törvények megszegésével egy természetvédelmi területen, egy erdős domb tetején építették fel Ankara mellett. Az épületet részben maga Erdogan tervezte. Az elnöknek arra is volt gondja, hogy egy földalatti bunker is helyet kapjon a hatalmas palotában, a mosdókat pedig az ottomán és a szeldzsuk hagyományokat ötvözve selyem tapétával látta el.

Az augusztusban kinevezett elnököt sokan kritizálták a palota építése, és nem csak azért, mert a tervezettnél háromszor több pénzbe került. "Ezt egy szultán építette magának, egy olyan országban, ahol három millió embernek nincs munkája" - mondta az építkezésről Kemal Kilicdaroglu, az ellenzék egyik vezetője.

Erdogan a kritikákra mindössze annyit reagált: "Senki nem akadályozhatja meg, hogy ez a palota felépüljön. Ha van elég hatalma az ellenzőknek, jöjjenek és rombolják le". Az elnöknek nem ez volt az első megalomán projektje, korábban egy 45 milliárd forintból megépített elnöki magángéppel haragította magára a közvéleményt.

Mielőtt elnök lett, Erdogan 11 évig miniszterelnök volt Törökországban. Bár a pártjának, az AK-nak jelenleg nincs kétharmada a parlamentben és így nem tudják módosítani az alkotmányt, Erdogan mindent megtesz, hogy a hagyományos inkább csak ceremóniális jelentőségű elnöki pozíciót a hatalom központjává alakítsa.   • Tippek
  • Hírek