Auguszta
-3 °C
2 °C

Ferenc pápa kiközösített egy pedofil argentin papot

000 DV1901799
2014.11.07. 06:36

Ferenc pápa kiközösítette José Mercau argentin papot, akit 2011-ben 14 évi börtönbüntetésre ítéltek négy tizenévessel szembeni szexuális visszaélésért, jelentették be hivatalosan.

Mercau a Buenos Aires északi részén lévő San Isidro egyházmegye egyik templomának plébánosa volt, amikor a bűncselekményeket elkövette. Mindössze 15 napot töltött börtönben, majd egy kolostorban tartották őrizetben, végül idén márciusban szabadon engedték.

A pedofil papok áldozatainak szószólói üdvözölték a pápa lépését, de hozzátették, hogy az egyháznak még határozottabbnak és szigorúbbnak kell lennie az ilyen esetekben, írja az MTI.

Egy gyermek megrontása a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni

− mondta Ferenc pápa még júliusban az olasz La Repubblica lapnak, majd hozzátette:

„Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is. És még ennél is többen vannak, akik tudnak róla, de hallgatnak, büntetnek anélkül, hogy felfednék az okát. Én ezt a helyzetet fenntarthatatlannak tartom, és szándékomban áll a megkívánt szigorúsággal fellépni ellene"

Februárban már kizárt egy papot, Marco Mangiacasale volt comói tiszteletest pedofília miatt Ferenc pápa. Ráadásul már azelőtt hozta meg döntését, mielőtt az olasz bíróság jogerősen elítélte.