Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rosszul sült el a kanadai miniszterelnök keleti nyitása

2014.11.09. 11:36

Diplomáciai rémálommá vált Stephen Harper kanadai miniszterelnök kínai látogatása. A Reuters szerint az ötnapos hivatalos kínai útján Harper elég nagy nyomás alá került, miután egy Kínában fogva tartott kanadai házaspár fia kijelentette: a kanadai kormány nem tesz eleget, hogy segítsen a szüleinek.

Kevin és Julia Garrattot azért vették őrizetbe a kínaiak augusztusban, mert szerintük az észak-korai határ közelében kávézót üzemeltető pár katonai titkokat lopott, és azzal kereskednek. A pár fia most kijelentette, hogy a kanadai nagykövetség még azt sem tudta kijárni, hogy találkozzon a szüleivel, a párt mindenkitől elkülönítve tartják fogva.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök éppen szerda délután érkezett Kinába, ahol várhatóan vasárnapig marad. Az úton egyáltalán nem érintette nyilvánosan a kérdést, amit a kanadai ellenzék súlyosan elítélt, és most felszólították a kormányfőt, hogy vesse fel a kérdést, ha már Kínában van. 

Harper szóvivője jelezte, hogy a kormányfő fel fogja vetni a dolgot a kínai miniszterelnöknél, Li Ko-csiangnál, aki az ügyről annyit mondott eddig nyilvánosan, hogy Kínában minden a törvények alapján működik, és a két kormány tárgyalni fog arról, hogy a kanadai nagykövetség illetékesei hogyan találkozhatnak majd a párral.