Legionáriusbetegség-járvány van Portugáliában

2014.11.10. 07:55

Négyre emelkedett a portugáliai legionárius betegségben elhunytak száma, a fertőzötteké pedig velük együtt elérte a 160-at, írja az MTI.

A fertőzés forrását továbbra sem ismerik. Az első megbetegedéseket péntek este jelezték a fővárostól, Lisszabontól mintegy 30 kilométerre lévő Vila Franca de Xirából.

Az országos tisztifőorvos már az első - szombati - haláleset után aggasztónak nevezte a helyzetet. Három beteg vasárnap halt bele a kórba.

A legionárius betegség a legionella baktériumfajhoz tartozó és a levegőben található kórokozók útján terjed. A baktérium csak abban az esetben veszélyes, ha a fertőzött vizet apró cseppek formájában belélegzi az ember, például légkondicionáló berendezés révén. Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, az influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált okozhatnak.

A hatóságok igyekeztek megnyugtatni a városka lakóit, és hangsúlyozták, hogy a fertőzött víz lenyelve nem okoz betegséget, ennek ellenére az emberek megrohamozták a boltokat palackozott vízért. Az egészségügyi szakemberek viszont a zuhany és többek közt a jacuzzi használatának mellőzésére kérték a lakosokat, míg ki nem derítik, honnan ered a fertőzés.

A betegség lappangási ideje két hét, így további esetekre lehet számítani.