Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lemondott a román külügyminiszter

2014.11.10. 10:51 Módosítva: 2014-11-10 13:29:06

Lemondott Titus Corlatean román külügyminiszter, írja az MTI. Utódja az Új Magyar Szó Online szerint Teodor Meleșcanu, a Külföldi Hírszerző Szolgálat volt igazgatója lehet.

Corlatean azért távozik, mert jogvitába keveredett a Központi Választási Irodával (BEC). Szeretnék elkerülni, hogy a külföldi szavazókörökben az elnökválasztás második fordulójában megismétlődjenek a bakik, de nem értenek egyet a megoldásban.

A november 2-i első fordulóban sorok alakultak ki a külföldi szavazóköröknél, sokan emiatt nem tudtak szavazni. A tiltakozások hatására a bukaresti külügyminisztérium a külföldi szavazókörök személyzetének kiegészítéséről, további szavazófülkék felszereléséről és a bürokrácia egyszerűsítéséről döntött, de nem volt hajlandó növelni a szavazókörök számát, annak ellenére, hogy a BEC szerint ennek nincs jogi akadálya.

Corlatean hétfőn bejelentette: „nem hajlandó további külföldi szavazókörök létesítésével törvénytelenséget elkövetni”, ezért lemond.

Az első fordulót Victor Ponta miniszterelnök nyerte meg tízszázalékos fölénnyel. De nem dőlhet hátra: ellenfele, Klaus Iohannis a kormányellenes szavazatokban bízhat, és még ezt a nagynak tűnő hátrányt is behozhatja.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft