Erzsébet
1 °C
4 °C

Drága barátom, Kim Dzsongun marsall

000 Hkg9340006
2014.11.10. 09:29

Az NBA-sztárból lett önjelölt diplomata Dennis Rodman azt állítja: kétségtelen, hogy Észak-Koreába tett utazásai és Kim Dzsongunhoz írt levele segített abban, hogy Észak-Korea szabadon engedje Kenneth Bae misszionáriust. Az amerikai férfit 2012-ben vették őrizetbe, és 15 évi kényszermunkára ítélték azzal a váddal, hogy a phenjani vezetés hatalmának megdöntésén munkálkodott.

Drága barátom, Kim Dzsongun marsall!

– így kezdődik a New York Post szerint a levél, mellyel Rodman megpróbált Kim szívére hatni. „Megértem, hogy Bae milyen bűnöket követett el, de arra kérlek, nagy tiszteletben álló Kim Dzsongun marsall, engedd őt szabadon, hogy megmutasd országomnak, milyen szerető és együttérző tud lenni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. Kérlek, kegyelmezz meg Kenneth Bae-nek, örökre hálás lennék, ha épségben hazaérne, ami hatalmas előrelépés lenne az országaink közötti szakadék áthidalásában″ – írta a folytatásban.

Rodman 2013 februárjában egy kosárlabda-népszerűsítő rendezvényre látogatott Észak-Koreába, Kimet már ekkor örök barátjának nevezte. Májusban a Twitteren kérte Kimet, hogy engedje Bae-t szabadon, majd szeptemberben újra az országba látogatott.

Hétvégén írtuk meg, hogy megérkezett az Egyesült Államokba az a két amerikai férfi, akit Észak-Koreában tartóztattak le, és ítéltek több évnyi kényszermunkára. Egyikük Kenneth Bae volt, másikuk a 24 éves Matthew Todd Miller, akit április 26-án tartóztattak le, mert az országba turistaként lépett be, de állítólag "agresszív magatartást" tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben. Hat év munkatáborra ítélték

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta Észak-Koreát, hogy csak felhasználja az állampolgárait a diplomáciai harcban, és nem is nyomós indokok miatt vették őrizetbe az embereket. Észak-Korea visszautasította a vádakat.

Más források James Clapper, amerikai hírszerzési szolgálat igazgatójának szerepét emelik ki a koreai rabok szabadon engedésének kieszközölésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?