Ágnes
-1 °C
2 °C

Az ENSZ a nácikkal együtt emlegeti Kim Dzsongunt

2014.11.13. 11:05

Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt a Phenjan által elkövetett "tömeges" emberijog-sértésekért - jelentette ki csütörtökön Szöulban Marzuki Darusman, az ENSZ észak-koreai emberi jogi helyzettel foglalkozó különleges jelentéstevője az MTI híradása szerint.

Az ENSZ vizsgálóbizottságának februárban közzétett dokumentumára hivatkozva Darusman kijelentette, hogy

az észak-koreai biztonsági vezetők és így akár maga Kim Dzsongun is nemzetközi bíróság elé állítható a módszeres kínzások elrendelése, gyilkosságok, valamint a lakosság éheztetése miatt. A bizottság megállapította, hogy az Észak-Koreában elkövetett visszaélések egy lapon említhetők a nácik számlájára írt bűncselekményekkel.

A dokumentum világosan rámutatott arra, hogy a tömeges emberijog-sértéseknek az egyetlen forrása a kelet-ázsiai ország politikai vezetése, így a felelősség közvetlenül a fő döntéshozóra hárítható - hangsúlyozta Darusman.

Ugyanakkor az ENSZ jelentése név szerint nem említi Kim Dzsongunt. Jövő héten az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi bizottsága elé utalják azt az Európai Unió és Japán által megszövegezett határozatot, amely phenjani döntéshozók felelősségre vonását sürgeti a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt emberiesség elleni bűncselekményekért. Ha a határozattervezetet elfogadják, akkor a közgyűlés várhatóan decemberben szavaz róla.

Az észak-koreai jogsértések ügyét azonban a Közgyűlés nem, csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa terjesztheti az ICC elé. Diplomaták szerint azonban Phenjan fő szövetségese, Peking minden bizonnyal megvétózna egy ilyen lépést. Phenjan elutasította az ENSZ vizsgálatát. Az észak-koreai rezsim szerint az ottani emberi jogi helyzet bírálása az Egyesült Államok vezette összeesküvés része, amelynek egyetlen célja az ország politikai rendszerének megdöntése.