Elmélyült a holland Fekete Péter-válság

2014.11.13. 16:26

A holland államtanács „nem tudja és nem is fogja megválaszolni annak kérdését”, hogy a holland Télapó segítőjeként ismert Fekete Péter figurája sérti-e az ország diszkrimináció-ellenes törvényét – tudósít az MTI.

A holland Mikulás (Sinterklaas) minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos segítő kíséretében vonul be a városba. A vidám segédek bőre koromfekete, ajkuk pirosra pingált, nagy aranykarikát viselnek fülbevalóként, göndör hajukba madártollat tűznek és vicces jelmezeket öltenek magukra.

A hollandok egy része sértőnek, a hétköznapi rasszizmus szimbólumának tartja ezeket a figurákat, és már évek óta követelik a hagyomány megváltoztatását. Hollandia lakosságának többsége azonban úgy gondolja, hogy Fekete Péter pozitív figura, akinek külseje semmilyen rasszista jelentést nem hordoz.

A figura elleni tiltakozások ellenére Amszterdam polgármestere, Eberhard van der Laan tavaly engedélyezte a Fekete Péterek jelenlétét a szokásos évi parádén.

Mi gondol erről az égető problémáról?

Az amszterdami közigazgatási bíróság idén júliusban úgy döntött, hogy mivel sokan érzik rasszistának a figurát, ezért a polgármesternek meg kellett volna vizsgáltatnia, hogy a hagyomány nem sérti-e az emberi jogok európai konvencióját. A polgármester fellebbezett a bírósági döntés ellen.

A holland államtanács most felülbírálta az amszterdami bíróság döntését, mondván a város polgármesterének nem áll jogában mérlegelni ilyesfajta kérdéseket a téli gyermekfesztivál engedélyeinek kiadásakor. A határozat szerint a figura ellenzői a jövőben a fesztivál szervezői ellen tudnak pert indítani, vagyis a vitát más bíróságoknak kell majd orvosolniuk.

A holland mikulás ezen a hétvégén Goudába is megérkezik. A város polgármesterének ígérete szerint a feszültség enyhítése végett a Fekete Péterek egy része sárga arcú „Sajt Péter” és „Süti Péter” lesz, írja az MTI. Arról, hogy mikor lesz fehér arcú Liszt Peti vagy vörös arcú Tulipán Peti, még nincs hír.