Gusztáv
-4 °C
1 °C

Saját vezetőjét fejezte le az Iszlám Állam

2014.11.14. 21:02

Az Iszlám Állam (IÁ) lefejezte és keresztre feszítette a szervezet egy sikasztással és lopással vádolt vezetőjét - adta hírül pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A londoni székhelyű emigráns szíriai ellenzéki szervezet jelentése szerint a szíriai nemzetiségű Dzsalaibeeb Abu Muntathert Deir ez-Zór szíriai tartományban végezték ki.

Lefejezték, majd holttestét keresztre feszítették - írja jelentésében az ODSH, amely egy fotót is közzétett a hirtelenjében összetákolt kereszten lévő hulláról. Az volt ellene a vád, hogy "pénzt lopott a muzulmánoktól, és sikkasztott az IÁ pénzforrásaiból". Az ítéletet állítólag a szélsőséges iszlamista szervezete vezetője, Abu Bark al-Bagdadi hozta meg.

A szíriai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság pénteki genfi keltezésű jelentésében megállapította, hogy a Közel-Keleten előrenyomuló dzsihadisták parancsnokai tömeges jogsértéseket követtek el Szíria általuk uralt északkeleti részén, ahol rendszeresen fejeznek le, köveznek meg és lőnek agyon civileket.

A kivégzett férfiak megcsonkított holttestét gyakran közszemlére teszik, hogy így bírják engedelmességre a helyi lakosságot. Szemtanúk szerint nem ritka a keresztre feszített holttestek és a levágott, majd kerítéslécekre tűzött fejek látványa Aleppó, Rakka, Idlib, al-Haszaka és Deir ez-Zór tartományban.

Pénteken a szíriai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság jelentésében megállapította, hogy háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet tagjai.

A radikális iszlamisták bűnlajstromán etnikai és vallási tisztogatások, tömeges kivégzések, emberrablások, rabszolgasorba taszítás, kínzás, erőszakos besorozás, valamint nők és gyerekek elleni nemi erőszak szerepelnek - olvasható a 20 oldalas dokumentumban.

Az Iszlám Állam a meghódított területeken erkölcsrendészeket alkalmaz, akik kézlevágással vagy korbácsütésekkel büntetik egyebek mellett a lopást és a cigarettázást. A helyi gyerekeket arra buzdítják, hogy jelentsenek a szüleikről, a nőket kivégzik, ha engedély nélkül lépnek kapcsolatba férfiakkal, a keresztényeknek és a többi kisebbség tagjainak pedig adót kell fizetniük.

A radikális csoportosulás emberek százezreitől tagadta meg az élelmet és a gyógyszereket, a nemzetközi humanitárius szervezetek mintegy 600 ezer ember számára nem tudnak segélyszállítmányokat juttatni az érintett területen. Az IÁ harcosai az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi hadjáratának kezdete óta a civilek között próbálnak elvegyülni, a légicsapásoknak ezért időnként polgári áldozatai vannak.

A szakértők arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy a háborús bűnösöket vonják felelősségre a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon. A bizottság vizsgálatára az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa adott megbízást. A dokumentum készítői több mint háromszáz olyan férfival, nővel és gyerekkel készítettek interjút, akik vagy az érintett területről menekültek el vagy még jelenleg is ott laknak.