Eleonóra
-1 °C
2 °C

Visszafoglaltak az Iszlám Államtól egy olajfinomítót Irakban

2014.11.14. 14:50

Az iraki hadsereg pénteken visszafoglalta az Iszlám Állam nevű szunnita szélsőséges csoportosulástól az ország legnagyobb kőolaj-finomítójának otthont adó város, Baidzsit - közölte az MTI.

Az iraki biztonsági és félkatonai erőknek, valamint a kormányhadsereggel szövetséges törzsi harcosoknak a város külterületén fekvő olajfinomítót ostromló dzsihadistákat is sikerült visszaverniük. A kormányerők a létesítményre ezután kitűzték a vörös-fehér-fekete iraki zászlót. 

Baidzsi felszabadításáról az iraki közszolgálati televízió is beszámolt. A fővárostól, Bagdadtól 250 kilométerrel északra fekvő, 200 ezer lakosú település visszafoglalása azért is fontos fejlemény az iraki kormány számára, mert onnan kiindulva a hadsereg offenzívát tud indítani a közeli Tikrit ellen, amelyet a szélsőségesek még nyáron vettek be. A Iszlám Állam a júniusban indított villámhadjárata során foglalta el Baidzsit és kerítette be a finomítót.

A kormányerők által védett épületegyüttest azóta többször megrohamozták a radikálisok, azonban a támadások és öngyilkos merényletek ellenére sem sikerült azt bevenniük. Az Iszlám Államnak több olaj- és gázmező van a birtokában mind Szíriában, mind Irakban, amelyekből jelentős bevétele származik. Egy washingtoni becslés szerint a szervezetnek június közepe óta naponta egymillió dollár bevételt hozott a feketepiacon eladott olaj.